Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Schaakprobleem

Bert Jacobs kwam afgelopen zondag na de externe schaakwedstrijd met een leuk schaakprobleem op de proppen. Wit aan zet en wint!


Zelf heb ik de oplossing ook nog niet helemaal gevonden. Wellicht leuk om via een reactie de oplossing te geven, danwel suggesties te doen!


GAARNE GEEN COMPUTER GEBRUIKEN DAT VERPEST HET ALLEEN VOOR JEZELF EN ANDEREN!


Het voordeel is als je de eerste idiote zet hebt gevonden het opeens een makkelijk probleem wordt. Althans voor de mat in 12 variant. Er zit wel nog een grapje in, maar nadat je dat "random" goed of fout hebt gegokt heb je daar ook de goede keuze wel gevonden. Er is een andere tegenzet na zet 1, die misschien wat meer inzicht vereist, maar die wel sneller mat gaat.

Ik heb de oplossing ook gevonden. Het is inderdaad een mat in 12. Einde van de week zal ik de oplossing wel plaatsen.

Ik stond op het punt om het op te geven, en te concluderen dat het remise was toen ik besloot om maar (heel erg computerachtig) alle zetten te gaan proberen en om de beurt te gaan verwerpen. En dus was ik natuurlijk begonnen bij de meest idiote zetten, maar nu ben ik blijven hangen bij zo'n idiote zet, die maar mat blijft gaan... Mat in 12? Dat is in ieder geval de beste verdediging die ik heb kunnen vinden. Dus vermoedelijk is het beter om als oplosstrategie een idiote zet te proberen. Een logische zet als 1.gxh7+ waar ik eerder op zinspeelde valt prima te verdedigen door zwart na 1...Kh8. Zwart heeft te veel schaakjes...

Het hulpmat in 2 vind ik trouwens wel absoluut de moeite waard. Maar dat was de opgave niet... Althans, zolang ik de oplossing niet heb kan het natuurlijk wel de goede beginzet zijn,en daarmee een relevante variant.

Ik heb een vermoeden, maar nu niet de tijd om het helemaal te bestuderen. Het ziet er wel uit als een stelling die een computer goed kan bevatten, in tegenstelling tot sommige andere problemen. Ik heb een stelling gevonden die mat in 300 ofzo was. Dus inderdaad, als je een computer gebruikt, dan geeft die het antwoord meteen weg, en mis je de oploservaring. Ook voor het nakijken zou ik hem niet gebruiken, en het lijkt me ook beter om de oplossing hier de komende week nog niet te plaatsen.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code