Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Zoeken in het archief

Categorie:
Jaar:
Maand:
Zoektekst:

Aankomende maandag geen schaken ivm pakjesavond

I.v.m. sluiting van 't Raodhoes vanwege pakjesavond is er aankomende maandag 5 december geen schaken. We zien graag een ieder maandag 12 december weer bij de start van het BSV Open

Schaakseizoen 2022-2023 bijna van start

Ineke Peeters overleden

Met droefheid hebben wij vernomen dat ons zeer gewaardeerde oud-lid Ineke Peeters is overleden.

Grootmeestertitel voor Max Warmerdam

Schaakles voor volwassenen en de jeugd

GEEN SCHAAKACTIVITEITEN MEER IN MAART

Het bestuur heeft besloten om de schaakactiviteiten van de vereniging in de maand maart af te gelasten. De eerstvolgende clubavond is op maandag 6 april. De 5de ronde van het BSV Open zal op een nader te bepalen datum worden ingehaald.

Voorlopige kalender gepubliceerd

De voorlopige kalender is gepubliceerd. Klik boven in het menu op 'Kalender' om alle data te bekijken. Op of aanmerkingen kunnen persoonlijk gemeld worden aan de wedstrijdleider Dirk Bergmans.

Schaaksimultaan met Dirk Bergmans

Omdenken

De jeugd begint weer!

Happy New Year!

Schaaksimultaan met Marcel Harff

Marcel Harff pakt tweede IM-norm!

In een IM-toernooi in het Belgische Eupen ter ere van het 60-jarige bestaan van de Königlicher Schachklub Rochade Eupen-Kelmis heeft FM Marcel Harff een IM-norm weten te scoren.

Verrassend makkelijk te missen tactic

Deze tactic zie je niet zo vaak en zie je waarschijnlijk snel over het hoofd in een echte partij.

Officiële prijsuitreiking: Club van het jaar!

SG Nettetal 1

Zaterdag debuut BSV in de KNSB-competitie

Aankomende zaterdag is het grote moment dan eindelijk daar. De Blerickse SV speelt dan voor de eerste keer in haar historie in de landelijke klasse. De BSV debuteert in klasse 3H met een wedstrijd tegen het eveneens gepromoveerde D4 uit Oosterhout.

Kalender bijgewerkt

De kalender voor het seizoen 2017-2018 is weer helemaal up-to-date. Klik bovenin op het menu op 'Kalender' om deze te bekijken.

Nieuw BSV-lid geboren!

Afgelopen dinsdag is ons zeer gewaardeerde lid Sander Arts vader geworden van een prachtige zoon die de naam Pepijn draagt.

Onze barbecue avond

2de training Groep C

Activiteit Plus

Op zondag 26 maart hebben we een activiteit georganiseerd bij de Plus in Blerick, tegenover ons onderkomen van de jeugd. We hebben laten zien dat schaken een leuke sport is. Verder hebben we ook sponsorzegeltjes binnengehaald, in het kader van de sponsoractie van Plus Benders die dit jaar weer werd georganiseerd.

1ste training Groep C

Fijne kerstdagen en een gezond 2017

BSV op Facebook

Als Blerickse Schaakvereniging zitten we nu ook op facebook!

maandag 29 augustus start het nieuwe seizoen

Aankomende maandag gaan we weer vol plezier en enthousiasme van start met het nieuwe schaakseizoen. Traditioneel doen we dit met het Sjef Senden toernooi wat gelijk het officieuze Blerickse Snelschaakkampioenschap is.

Jaarlijkse BBQ van de Blerickse Schaakvereniging

Ieder jaar sluiten we het schaakseizoen af met een heerlijke barbecue.

Cursus Schaaktrainer 1

Vanuit KNSB wordt er bij voldoende animo voor de regio Noord Brabant (Soerendonk)/Limburg een cursus Schaaktrainer 1 georganiseerd. Hierbij wordt een essentiële basis gelegd voor het lesgeven aan jeugdige schakers. Deze training zou plaats moeten vinden in oktober en worden gegeven door gerenommeerd schaakdocent Boris Friesen.

Partij Garry Kasparov- Jose Alonso

Onze trouwe Duitse Spanjaard heeft met een prijsvraag in de Duitse krant een plaats weten te bemachtigen in een simultaan van schaaklegende Garry Kasparov. Een ratingverschil van een kleine 900 punten bleek toch net iets teveel

MARTIJN DAMBACHER PAKT NEGENDE TITEL!

Op het tijdens de pinksterdagen gespeelde BPB Limburg Open heeft Martijn Dambacher zijn negende Limburgse titel gepakt.

Discussie: Is alles geoorloofd voor de winst?

Afgelopen zondag stond in de 3de klasse KNSB de ontknoping op het programma. Twee Limburgse teams maakten hierbij nog kans op promotie. Er ontspon zich een heus schaakgate waarover het laatste woord nog niet is gesproken vermoed ik.

Sport en bewegen centraal tijdens VieCuri Matinee

Vandaag 10 april ging VieCuri Matinee over: "Wat kan sport voor jou betekenen?"

Mooie online partij van Frans Hol

Op verzoek van Frans hieronder een verslag van online partij die hij begin dit jaar heeft gespeeld en toegegeven, er zitten een paar mooie offers in! Bij de partij de analyse van Frans zelf.

Schaakprobleem

Bert Jacobs kwam afgelopen zondag na de externe schaakwedstrijd met een leuk schaakprobleem op de proppen. Wit aan zet en wint!

Rating Simon Plukkel gecorrigeerd

Er is een correctie op de ratinglijst van augustus doorgevoerd welke gunstig uit heeft gepakt voor een van onze leden.

Dirk Bergmans - Rens Oomen

Eerste trainingssessie Herman Grooten

Na de succesvolle trainingssessies van voorgaande jaren, hebben we als Blerickse Schaakvereniging dit jaar opnieuw 3 trainingssessies van niemand minder dan Herman Grooten.

Sponsoractie in Plus trekt veel aandacht

Nadat we nu al een paar weken druk bezig zijn met zegeltjes te sparen, waren we gisteren ook aan de beurt als vereniging om ons te promoten door middel van een sponsoractie in Plus Benders in Blerick.

Historische mijlpaal BSV!

Gisteren is een noemenswaardige mijlpaal in de historie van de BSV bereikt.

Simultaan Martijn Dambacher groot succes!

Afgelopen zaterdag hebben we Martijn in het zonnetje gezet vanwege het behalen van zijn grootmeester titel afgelopen jaar. Na een korte toespraak en het overhandigen van een zware emmer met speciaalbieren werd het feestje vervolgt met een simultaan.

Tactische oefening

Probeer de gehele oplossing te vinden! Alleen de eerste zet goed telt niet.

Ratinglijst November verschenen

De nieuwe ratinglijst van de KNSB voor de maand november is verschenen. Cumulatief is er een duidelijke plus voor de BSV te noteren.

Een kijkje in het hoofd van Carlsen

Site bijgewerkt

De site is ondertussen weer een heel stuk bijgewerkt.

Little puzzle

Om te vieren dat alles weer werkt op de site dit kleine schaakprobleem:

Onderhoud aan website......

Het is voor de wedstrijdleider momenteel helaas niet mogelijk een stand te plaatsen. Ook is het niet mogelijk een reactie achter te laten. We hopen dit zo snel mogelijk te hebben verholpen. Hiervoor graag uw begrip. MvG Dirk

Martijn Dambacher Limburgs kampioen!

Vierde GM-norm Martijn Dambacher!

Zesvoudig kampioen van Limburg IM Martijn Dambacher (FIDE rating 2500) lid van de Blerickse SV heeft zijn vierde GM-norm behaald.

Het langste schaakprobleem ooit

In het vorige artikel stond deze regel:

Een aantal leuke schaakfeitjes

Deze leuke schaakfeitjes kwam ik tegen op het internet.

10 vragen aan......... Dirk Bergmans

Dit is de eerste editie van de nieuwe rubriek '10 vragen aan' op de website van de BSV. Om de zoveel tijd zullen we een (oud)lid interviewen om zo eens wat meer te weten te komen over die persoon.

Een leuk matnetje!

Een grappig matje in een potje op het internet:

Noteren blijft lastig....

Een partijtje op chess.com

Ik speel de laatste tijd 10 minuten partijtjes op chess.com en soms zit er een leuk verloop van de partij in. Natuurlijk is het een blunder van mijn tegenstander, maar toch vermakelijk.

Tata Steel ronde 3: schakers zijn ook maar mensen

In ronde 3 wordt door de computer een winstvariant gevonden die de schakers hebben gemist. Grappig zijn achteraf de interviews. Zelfs de grootmeesters hebben zoiets van: "ach, leuk gevonden door de computer". Ze hebben zich er allang bij neergelegd dat deze beter zijn en verder rekenen dan zijzelf.

Schaakmatch volgen via je smartphone

Uw voorzitter is van vele markten thuis!!

Afgelopen maandagavond was ik te zien op televisie in het TROS-programma Lingo.

Leuke partij uit de eerste rapid ronde

Hoe gaat zwart verder in de partij?

Zonder Fritz te gebruiken :)

Schaakcomputer met spraakherkenning

Mooie partij en zeer leerzaam

Ik kwam deze partij tegen en vooral de analyse is zeer leerzaam.

Anand Survived MATE in 1

Schaakboek lezen op Internet

Dit is een voorbeeld wat ik gisteren bedoelde: Je kunt de partijen direct naspelen en aan de linkerkant staat de inhoudsopgave van het digitale clubblad.

Mat zetten met een loper en paard

De meeste mensen zijn wel bekend met mijn missie om een elo-rating van 2000 te halen. 2 weken terug moest ik echter schoorvoetend toegeven dat ik niet wist hoe exact mat te zetten met alleen een loper en een paard wat niet strookt met mijn missie.

Seizoen afgesloten met simultaan door clubkampioen

Traditie getrouw wordt het seizoen afgesloten met een simultaan door de clubkampioen. Zo ook dit jaar. Kersverse kampioen Roland mocht het opnemen tegen een 7-tal gretige schakers. De opkomst viel tegen maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Toen de voorzitter kon mededelen dat rising star Niek Philipsen zijn opleiding met succes had afgerond zat de sfeer er direct goed in en kon de simultaan vol enthousiasme van start gaan.

Angstvallige stilte rond het beroep van BSV 1...

UPDATE 22/5: Er is inmiddels contact geweest met de bond. Het beroep wordt zeker serieus genomen en is zeker niet op de plank blijven liggen. We wachten in spanning het besluit af.

Derde GM-norm Martijn Dambacher!

Zesvoudig kampioen van Limburg IM Martijn Dambacher (FIDE rating 2494) lid van de Blerickse SV en in de KNSB-competitie in de Meesterklasse spelend voor Utrecht heeft zijn derde GM-norm behaald.

Topduel kandidaten-toernooi in Londen onbeslist

Het topduel bij het kandidatentoernooi in Londen tussen de schakers Magnus Carlsen en Levon Aronian heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Daardoor gaan beide grootmeesters nog steeds samen aan de leiding, nu met 5 1/2 punten. Het was de enige partij uit de achtste ronde die in remise eindigde.

Oproep: Verhalen, Anekdotes, Foto's over onze Sjef

Ter ere en in nagedachtenis van Sjef willen we op 18 april wanneer onze club 30 jaar bestaat een speciale editie van ons clubblad 'Zwart op Wit' uitbrengen geheel in het teken van ons grootste club-icoon.

Informatie uitvaart Sjef

Sjef Senden overleden

Met ontsteltenis hebben we zojuist vernomen dat ons clubicoon Sjef Senden op een veel te jonge leeftijd van 58 jaar is overleden.

Een kleine les in eindspelstrategie!

Onderstaande stelling komt uit een partij tussen Petrosian en Khazai in 1970.

Een quote om over na te denken

Minder goede spelers spelen met hun goed geplaatste stukken, terwijl betere spelers niet op avontuur gaan voordat ze het probleem hebben opgelost van hun slechte stukken. Grandmaster Jesse Kraai: "Bad players like to play with their 'pretty' pieces. It is the mark of good players that they won't go on an adventure before they solve the problem of their bad pieces."

Probleem

Hier is een leuk probleem. Probeer deze eens op te lossen zonder de computer. Succes!

How to win at chess (BBC)

Leuke film over schaken (in het Engels).

Levon Aronian vs Vishy Anand - Tata Steel 2013

Dirk heeft zojuist de partij geplaatst en mocht je er nu niets van snappen, bekijk dan de volgende youtube. Eerst wordt de partij globaal doorgenomen en daarna geanalyseerd.

Anand is back!

In ronde 4 van Tata Steel is ware schaakhistorie geschreven. Wereldkampioen Viswanathan Anand nam het met de zwarte stukken op tegen de als 2de geplaatste Levon Arionian. Anand won, en hoe! Niemand minder dan Magnus Carlsen noemde het zelfs 'mind blowing'.

Had ik dit maar gezien....

Afgelopen weekend op Tata Steel speelde ik een erg goede partij in de eerste ronde op vrijdag. Helaas vergat ik mezelf te belonen en de partij eindigde in remise. Hieronder een partijfragment van wat ik had moeten doen:

Would you like to become a chess master?

Onder Free Lessons vind je zijn YouTube filmpjes. Ze zijn allemaal in het Engels. Hij praat vrij dominant (zal wel een Amerikaan zijn :)) en de filmpjes duren ongeveer drie kwartier. Ik weet niet of wij er chess master van worden, maar je leert er wel van.

To Take is a Mistake

Watch and learn!

Ook Kasparov is menselijk

Voor velen wellicht een troostende gedachte dat zelfs Kasparov niet alles ziet aankomen.

Video met sfeerimpressie van de schaakchallenge

Naast de erg geslaagde foto's van de schaakchallenge heeft onze toegewijde jeugdleider Willem Vermulst ook nog 2 video's samengesteld die een mooie indruk geven van een zeer geslaagde dag!

Carlsen is Kasparov voorbij

Hoe niet te openen...

In snelschaakpartijen van 3 minuten per persoon op internet kan veel fout gaan, maar gisteren heb ik het gepresteerd om in 10 zetten feitelijk 3 stukken achter te staan.

Magnus Carlsen vs Judit Polgar - London Classic

Magnus Carlsen heeft magistraal gewonnen in Londen met 2 punten voorsprong op de nummer twee Vladimir Kramnik. Hieronder de partij tegen Judith Polgar. Zo gemakkelijk kan schaken zijn :)

Schaakchallenge voor scholieren in Blerick!

Oud-schaker Gligoric overleden

Svetozar Gligoric is in Belgrado op 89-jarige leeftijd overleden. Hij gold in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw als één van de beste schakers ter wereld.

Nieuwe ratinglijst K.N.S.B gepuliceerd

De KNSB heeft de nieuwe ratinglijst per 1 augustus bekend gemaakt. Daarin zijn onder andere de resultaten van het Rabo Open in meegenomen. Als BSV hebben we een cumulatieve stijging van 59 punten gerealiseerd!

Seizoen afgesloten met simultaan Dirk Bergmans

Zoals elk jaar de traditie is werd ook gisteren het seizoen afgesloten met een simultaan door de clubkampioen. Deze mocht ik ook dit jaar weer geven.

Nieuwe KNSB ratinglijst verschenen

De KNSB heeft een nieuwe ratinglijst gepubliceerd met daarin wisselende resultaten voor de BSV-ers. Grootste stijgers zijn Frans Hol, Paul van der Wouw en Sjaak van Galen die beloond werden voor hun goede resultaten in het tweede team van de BSV.

TV-tip: documentaire over Bobby Fisher

Schaakliefhebbers!

Met dank aan Frank Clevers wil ik jullie even attanderen op het volgende:

Aanstaande maandag 5 september geen schaken!

De laatste mogelijke testavond is verplaatst naar volgende week 12 september. Daarom is er aanstaande maandag geen schaken. Volgende week wordt een definitief besluit verwacht over de nieuwe locatie van de BSV.

Partij Dirk Bergmans en Maarten Strijbos

UPDATE: Dirk speelt met wit.

Om mijn niveau verder op te krikken speel ik dit jaar ook mee met de interne competitie van de Venlose schaakvereniging. De eerste partij mocht ik gelijk vol aan de bak tegen de kampioen van de laatste jaar met een rating van 2300+, Maarten Strijbos.

Martijn Dambacher behaalt 2de grootmeesternorm!

Martijn Dambacher heeft met een sterk optreden in het Bulgaarse Plovdiv tijdens de Europacup voor clubteams zijn tweede grootmeesternorm behaald. Dambacher behaalde voor zijn Belgische clubteam Eynatten vijf punten uit zeven partijen en bleef daarin ongeslagen. Aangezien hij op drie grootmeesters stuitte en zijn toernooiprestatierating (TPR) boven de 2600 lag, was de grootmeesternorm een feit.

Zaterdag 17 juli seizoensafsluiting BSV

Zoals elk jaar houd de BSV ook dit jaar weer een seizoensafsluiting. Dit jaar is er, net als vorig jaar, mede ingegeven door het zomerweer gekozen voor een gezellige Barbeque. De datum voor de seizoensafsluiting is vastgesteld op 17 juli.

Paul van der Wouw in Limburgs Dagblad!

Zoals bekend hebben Paul van der Wouw en Sjef Senden meegedaan aan het ENCI. Ze hebben daarbij allebei naar behoren gescoord met een TPR die dicht bij hun eigen rating lag.

Sjef & Dirk op Corus 2010: Ronde 3

Vandaag was de laatste dag van het avontuur van ons op Corus en we kunnen jullie met trots melden dat de BSV 2 groepswinnaars rijker is!

Sjef & Dirk op Corus 2010: Ronde 2

We zijn nu weer een uurtje terug van een zeer succesvolle dag op Corus. Zowel Sjef als ik hebben onze partij gewonnen!

Sjef & Dirk op Corus 2010: Ronde 1

De eerste ronde is gespeeld en dat ging niet verkeerd voor de toppers uit Blerick. Sjef haalde een half punt en ik won mijn partij.

Sjef & Dirk op Corus 2010: De aankomst

Sjef en ik doen dit weekend mee aan de vierkamp op Corus. Via de site proberen we jullie zoveel mogelijk op de hoogte te houden.

Aanstaande maandag kersttoernooi!

Komende maandag (21 december) is weer het jaarlijkse kersttoernooi van de BSV! Er zal een bittergarnituur geserveerd worden en tevens zijn er weer leuke prijzen te winnnen!

Volgende week Jaarvergadering

Volgende week, maandag 31 augustus, vindt de jaarvergadering plaats. Op de jaarvergadering ontvouwt het bestuur aan de leden haar plannen voor het komende schaakseizoen.