Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Een beest van een zet!!

In de schaakgeschiedenis – maar ook heden ten dage – zijn er partijen die door één zet volledig onverwachts beslist worden. Een prachtig voorbeeld hiervan is de partij van Byrne tegen Fischer in New York 1964.

Nadat Fischer zijn paard geofferd had tegen 2 pionnen, gaf hij daarna nog een pion terug. Niet zomaar natuurlijk, maar een grootmeester (ik zal zijn naam maar niet noemen) gaf live verslag over deze partij en deelde het publiek mede dat Fischer in deze stelling moest vechten voor remise……. Nog geen minuut later nadat deze woorden uitgesproken waren kwam de mededeling binnen dat Byrne had opgegeven. Er werd wat lacherig gedaan over de jongen die dit bericht doorgaf en men gaf hem te kennen dat hij van schaken niks begreep. Toch hield hij vol dat Byrne had opgegeven.


Waarom dan, werd er gevraagd. Door 21. Dd8-d7!!  DOOR WAT??! Het is ongelooflijk, maar het enige wat wit hier rest is opgeven. Ik geef een paar varianten. Er dreigt namelijk; 22.    Dh3(s), 23. Kg1, Ld4:(s), enz. Op 22 Df2 volgt …., Dh3, 23. Kg1, Te1!!, 24. Txe1, Ld4:! , enz. Verder helpt ook 22.Pcb5 niet wegens 22……Dh3(s), 23. Kg1, Lh6!, 24. Df2, Le3! Hier kan met recht gesproken dat de zet Dd8-d7 een ‘beest van een zet’ is. 

Maar ook bij de wat mindere schaakgoden van de B.S.V. is er af en toe een ‘beest van een zet’ te bespeuren. Neem de partij van Niek tegen Frank uit de interne competitie van 25/4 j.l. 
 De stelling is na de 26e zet van wit als volgt:

Opeens is het alarmfase 3 bij wit, want er dreigen allerlei matvarianten. En door deze toestand wordt de royale voorsprong in tijd omgezet in een gevecht met de klok, met voor de 40e zet net één minuut te gaan voor de eerste tijdscontrole. Gelukkig is Niek een prima snelschaker, dus dat wordt gehaald. Maar het is gelooflijk!  Het enige wat wit rest is de diagonaal g1-a7 met zijn dame extra te ondersteunen. Een mat zit er eigenlijk niet gelijk in, maar met een aftrekschaakje met Lxd7 ziet zwart kans te vereenvoudigen. Zwart houdt eindelijk een loper en 4 pionnen over tegen vijf pionnen van wit. Zwart wist dit dan ook te verzilveren, maar dat is bijzaak. Het ging mij uiteindelijk om: ‘een beest van een zet’.

Vriendelijke schaakgroet, Frank


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code