Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Angstvallige stilte rond het beroep van BSV 1...

UPDATE 22/5: Er is inmiddels contact geweest met de bond. Het beroep wordt zeker serieus genomen en is zeker niet op de plank blijven liggen. We wachten in spanning het besluit af.


Op 8 april jongstleden heb ik als teamleider en voorzitter van de Blerickse SV een beroep aangetekend tegen de gang van zaken in de laatste ronde van de externe competitie in de promotieklasse.

Hieronder nog eens de inhoud van die mail:

Dag Paul,

Graag wil ik beroep aantekenen tegen de gang van zaken in de laatste ronde van de promotieklasse LiSB.

Het beroep betreft de wedstrijd Brunssum - Hoensbroek ME. Het team van Brunssum heeft zich in mijn ogen schuldig gemaakt aan ernstig onsportief gedrag door het niet nakomen van de sportieve plicht.

Door het komen opdagen met slechts 7 man en het thuis laten van de drie hoogst gerate spelers (Dorenberg, Stuemer, Dam) was het voor Hoensbroek mogelijk 4-4 gelijk te spelen tegen de tot daarvoor ongenaakbare kampioen. Vooral het incompleet zijn nadat er nota bene liefst 3 partijen vooruit zijn gespeeld (allen geëindigd in remise) roept bij ons toch wel vraagtekens op.

Met het behaalde punt tegen Brunssum heeft Hoensbroek zich veilig gespeeld en degradeert de BSV naar de eerste klasse. Tegen een op normale sterkte en compleet Brunssum durf ik wel te stellen dat Hoensbroek geen zicht had gehad op een dergelijk resultaat ook gezien de overmacht die Brunssum in de vorige ronden ten toon heeft gespreid.

Wij zijn dus ernstig benadeelt door deze gang van zaken en het neemt voor ons op deze manier veel plezier in het schaken weg.

Graag verneem ik het standpunt van de LiSB in deze kwestie.

Vriendelijke groeten,

Dirk Bergmans
Voorzitter & Teamleider BSV 1


Tot mijn grote teleurstelling heb ik tot op heden nog niets vernomen vanuit de LiSB. En dat terwijl er inmiddels toch ruim 5 weken zijn verstreken.

Zou de LiSB een dergelijk voorval niet belangrijk genoeg vinden om hier aandacht aan te schenken?


Ik ben het helemaal met Roland eens. Wedstrijden tussen nabijgelegen clubs moeten zo vroeg mogelijk in de competitie gespeeld worden. Zeker omdat deze clubs, zo ook in het geval van de zuidelijke clubs, onderling ook nog vaak veel contact hebben over onder andere speellocaties. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar het werkt die "vriendjespolitiek" natuurlijk wel in de hand. Verder is 3 van de 8 partijen vooruit spelen natuurlijk ook wel erg veel. Dit is precies het maximum wat toegestaan is. En om dan vervolgens 1 partij helemaal niet te spelen, maakt het ook niet beter.

Het moge duidelijk zijn dat in dit geval het zover heeft kunnen komen doordat op de laatste speelavond clubs met dezelfde speellocatie tegen elkaar moesten spelen. Dat geeft vanzelfsprekend mogelijkheden tot competitievervalsing. Om dit soort problemen in de toekomst te vermijden lijkt me een indeling op locatie een degelijke oplossing. Speel wedstrijden als Blerick-Venlo en Brunssum-Hoensbroek zo vroeg mogelijk in de competitie. Dan sluit je dit soort vriendjespolitiek gewoon meteen uit. En ideaal voor de laatste ronde zou een indeling zijn waarbij (op basis van de eindstand van het seizoen ervoor) de teams met soortgelijke eindrang tegen elkaar spelen. Die kunnen dan bij gelijkblijvende prestaties in de laatste ronde onderling uitvechten wie kampioen wordt, en wie degradeert.

Zolang 'onze' feiten niet bewezen kunnen worden, blijven het aannames. Neemt niet weg dat dit wel een heel verdacht verhaal is. Je moet inderdaad heel veel moeite doen om hier de gedachten opzij te zetten van doorgestoken kaart. In andere competities wordt het principe van punten in mindering gehanteerd. Misschien hier van toepassing, 1 punt is voldoende ;-)

Als je dan toch onsportief wilt zijn, doe het dan minder onopvallend. Zelfs een blinde ziet dat dit doorgestoken kaart is. Ik denk dat Brunssum en Hoensbroek dit gevierd hebben met een buurtfeest aangezien naast elkaar 'wonen'. Ja het zit inderdaad nog steeds hoog.Grrr... Simon

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code