Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

BSV1 - MSV-VSM 2: 1½-6½.....

Achterstallig onderhoud deel 2: Van deze ronde helaas alleen van Marina een verslag mogen ontvangen. Wellicht speelde mee dat het een totale wanprestatie van onze kant was. De verslagjes bij de overige partijen komen van de teamleider.

1. Igor Erin - Roland van Vliembergen: ½-½
Roland was als eerste klaar; Beide spelers waren het er wel over eens na afloop: een saaie vlakke partij waarin heel weinig anders gebeurde dan het afwikkelen van stukken tot er een remise eindspel over bleef.

2. Dirk Bergmans - Peter Schotman: 0-1
Ziekjes begon ik aan de strijd tegen Peter Schotman. Geen excuses, want het zorgde voor een extra focus. In eerste instantie kom ik erg goed uit de opening. Ik zie een variant met een pionoffer, het ziet er geweldig uit maar ik durf er simpelweg niet voor te gaan. Na veel tijd besteedt te hebben aan de pionoffer-variant besluit ik voor rustige ontwikkeling en handhaving van positionele voordeel te gaan en doe relatief snel een ontwikkelingszet. Deze zet kost door fraai spel van Peter echter een pion zonder enige compensatie.

Daarna gaat de partij een nieuwe fase in. Met een pion achter weet ik wat me te doen staat. Ik zet alles in op een ongelijk lopereindspel en tot mijn verbazing werkt mijn tegenstander hier vrij makkelijk aan mee. Mijn stukken staan nog wat moeizaam maar het moet zeker remise zijn. Ik ben benieuwd naar hoe mijn tegenstander dit nog wil gaan winnen en ben op zoek naar een wachtzet.

Snel vind ik een geschikte: g4. De gedachte is dat de pionnen toch naar wit moeten aangezien mijn tegenstander een zwarte loper heeft. Door te spelen op dit dogma en verder niet de stelling te analyseren verlies ik echter de partij. De koning kan nu over de zwarte velden binnen lopen en de stelling is ineens niet meer houdbaar.

Ik tover nog een laatste truc uit de hoge hoed maar ook hier trapt Peter niet in en even later geef ik op. Waar het in de interne competities en de Brabantse bond zo goed gaat laat ik het extern bij de BSV op de momenten waar het om gaat afweten. Bij deze beloof ik beterschap!

3. Lex Goreon - Bill Kortenoeven: 1-0
In een Pirc-achtig systeem kiest zwart er altijd voor het centrum over te laten aan wit en dit in een later stadium te gaan ondermijnen. Wanneer zwart dit nalaat kan wit met een duidelijk voordeel het middenspel in gaan. Dat overkwam Bill. Hij werd steeds verder naar achter gedrukt en kwam op een gegeven moment een pion achter doordat ook zijn koningsvleugel onder vuur werd genomen. Het fundament van zijn verdediging was hiermee echter ook gelijk weggenomen en hij moest niet al teveel later helaas capituleren.

4. Hans Janssen - Walter Beugels 0-1
Hans 'Opportuun' Janssen speelde tegen Walter Beugels. Zoals wel vaker speelde Hans een rare complexe partij waar een computer waarschijnlijk gehakt van maakt. Een menselijke tegenstander kan hier echter nog wel eens flink van door onder de indruk raken. Walter Beugels bleef echter rustig en bedachtzaam zetten. Op een gegeven moment was Hans 2 zetten van de winst af, ware het niet dat dit ook gold voor zijn tegenstander. En laat Hans nu net de pech hebben gehad dat die aan zet was.......

5. Joost de Bruin - Maarten Toll: 1-0
Was het de tegenstander die zo goed speelde of was het Maarten die aan achteruit-schaak deed? Hoe dan ook kwam Maarten zeer beroerd en beklemd te staan op zijn helft van het bord. En ik kan niet anders zeggen dat dit voordeel daarna ook zeer vakkundig werd uitgebuit door zijn tegenstander Joost. Mijn gevoel zegt echter dat Maarten zich gaat revancheren van deze terechte nederlaag in ronde 3;-)

6. Marina van Vliembergen - Tjoe-Liong Kwee: 1-0

7. Jeroen van Ginneken - Edwin Griesheimer: 1-0
Er zullen nog nachten volgen dat Edwin schreeuwend wakker wordt als zijn onbewustzijn hem terugvoert naar deze partij. Op zet 30 stonden de stukken op de koningsvleugel nog als een standbeeld op hun plaats. Zelfs voor houdini Edje een onoverkomelijk probleem en een duidelijke nederlaag tot gevolg. 

8. Frank van Overbeek - Jos Uiterwijk: 0-1
Invaller Frank speelde met een leeuwenhart en bereikte een prachtige stelling. Dan komt, zoals voor veel schakers, het moeilijkste gedeelte: het omzetten van een positioneel voordeel in een materieel voordeel. Dit lukte niet helemaal maar er kwam toch een eindspel met winstkansen op het bord. In mijn ogen werd hier ten onrechte door Frank een van de torens geruild waardoor zijn tegenstander wat meer ademruimte kreeg en pionnen kon gaan snoepen van Frank. Helaas moest hij even later dan ook capituleren. Toch kan Frank in mijn ogen terugkijken op een goed debuut voor BSV 1!


Chapeau Dirk! Evengoed een mooi verslag!! Op de een of andere manier is het laatste stukje van mijn partij niet ingeladen?...

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code