Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Slotronde LiSB 2015-2016

Zondag 3 april was de 7de en tevens alweer de laatste ronde van de LiSB en net zoals in andere jaren was dit in Kerkeböske te Helden.

Team 1 en 3 van de Blerickse Schaakvereniging, gingen voor het kampioenschap. Team 2 kon niet meer promoveren/degraderen, wat een goede prestatie is aangezien ze voor het eerst in de 1ste klasse speelde. Aangezien er bij ons niets meer op het spel stond, hadden we ervoor gekozen om een aantal nieuwkomers van de vereniging een kans te geven om eens een externe partij te spelen. Hierdoor hoefde ik als teamleider zelf niet te spelen en kon ik rustig heen en weer lopen tussen de diverse teams. Team 1 moest winnen en hopen dat Reuver, die tegen Voerendaal speelde, voor een sensatie zouden zorgen. Team 3 stond er beter voor maar mocht in ieder geval niet verliezen.

IMG_1183.JPG 

Tijdens mijn zwerftoch kwam ik bij team 3 uit en wat mij opviel was dat hun vier tegenstanders tezamen mijn leeftijd hadden (wat ik zo in kon schatten) en ik zag dat onze Toine het zwaar had tegen zo'n turf (zoals ik ze altijd met respect noem). De koning was omsingeld door stukken van de tegenstander. Daarentegen stond Frans goed en was zijn tegenstander met de koning aan de wandel wat niet geheel vrijwillig was.

IMG_1181.JPG

Dan even bij team 1 kijken. Nou dit zijn net begonnen en de stukken zijn amper uit de startblokken. Even bij mijn eigen team kijken. Frank die op bord 2 mocht aantreden door afwezigheid van José en Mari kreeg een verrassende zet op het bord: b4. Voor de rest weinig aan de hand.

IMG_1179.JPG

Bij het betreden van speelzaal team 3, zag ik dat Toine zijn "turf" hem aan het uitleggen was, wat hij verkeerd had gedaan. Ik vind dat prachtig om te zien en heb hier dan ook veel waardering voor.

IMG_1185.JPG

Ikzelf heb dit ook meegemaakt toen ik Amsterdam een toernooi speelde en schaakles kreeg in de Panov variant van de Caro Kann van een 12-jarige speler. Toen de partij afgelopen was zei hij: "Meneer wilt u misschien nog even analyseren?" Ik:  "Natuurlijk", en als een kleine jongen kreeg ik les en ik genoot hiervan".

Maar terug naar de slotronde. Stand van zaken bij team 1, Reuver staat voor met 1 bordpunt! Teamleider Dirk werd inwendig helemaal gek bij het zien van deze stand. Ook op de andere borden stond Reuver, prima. 

Bij team 2 stond Sander, op bord 7, onder druk. Kreeg een dot van een kans, maar hij zag het niet en dat is het mooie van schaken, vind ik zelf, dat 1 zet het verschil kan zijn tussen winst en verlies. Sander speelde d3 en niet veel later kon hij opgeven, had hij d4 gespeeld, dan had hij een stuk gewonnen. Tsja jammer, maar hij is pas bezig.

Op bord 8 had Abdul een pracht van een pionnenstructuur wat bij Pim een glimlach op zijn zijn gezicht toverde (zie foto).

IMG_1188.JPG 

Bij team 3 had Frans inmiddels de winst binnen gehaald en stond Axel goed. Ik bleef even kijken en niet veel later was ook hier de winst binnen en aangezien Venlo op dat moment niet meer kon winnen, was team 3 kampioen!! Knappe prestatie.

IMG_1178.JPG

Over team 2 kan ik verder kort zijn: 7-1 verlies, maar als teamleider met een glimlach in ontvangst genomen.
Mooi verhaal was wel dat Siem van Dael, spelend op bord 1, tegen Hans Janssen speelde en Hans had een gezonde plus pion. Siem bood op een bepaalt moment remise aan en Hans sloeg dit aanbod af en zei later: "Zie je ik heb gelijk gekregen, het is geen remise geworden". Hij had namelijk verloren.

Team 1 daar moet het nog gebeuren, maar daar was de stemming niet goed. Roland was in een remise uitspel door de vlag gegaan en Maarten en Dirk waren niet verder dan remise gekomen en moesten juist bordpunten halen. Om het nog erger te maken had Voerendaal Reuver ingehaald en stond met 1 bordpunt voor.

IMG_1195.JPG

Volgende verliespunt  voor Niek en dan weet je dat het wel gespeeld is. Voerendaal heeft uiteindelijk zijn eigen partij met 2,5 - 5,5 gewonnen en was hierdoor kampioen, gefeliciteerd.

Voor Blerick speelde Ray, voor een leek als ik ben, een prachtige aanvalspartij en haalde al offerend de overwinning binnen. Bert en Raimund speelde remise en alleen onze Felix was nog bezig.

Als laatste, zie de foto, speelde hij het eindspel niet nauwkeuring en maakte zijn tegenstander het mooi af.

IMG_1197.JPG

Een mooie dag, de zon scheen tenslotte, met een mooi resultaat voor team 3 en laten we daar dan ook mee afsluiten. 

2016 04 03 Blerick 3 kampioen LiSB 3e klasse.JPG

3e klasse Blerick 3 kampioen


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code