Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Slotavond rapidcompetitie

Deze week werden de laatste rondes van de rapidcompetitie gespeeld. Hoewel de uiteindelijke winnaar, Dirk Bergmans, na de vorige rapidavond eigenlijk wel ongeveer vastlag, was dit de kans om in ieder geval zelf nog zo hoog mogelijk te eindigen. De strijd om bijvoorbeeld de tweede plaats was nog volledig open.

Meteen in ronde 16 nam Niek Philipsen al een voorschot op die 2e plek, met een overwinning op Roland. Met nog een winstpartij tegen Jan op de Laak, en een winst op Shafiq leek het een eitje te gaan worden, maar nadat hij in ronde 19 verloor van Maarten Toll werd het weer spannend, zeker toen hij in de laatste ronde tegen Dirk moest. Maar met een remise werd alsnog de 2e plaats veiliggesteld.

De derde plaats was voor Roland, die na een slecht begin op deze avond (bovengenoemd verlies tegen Niek Philipsen, en een verliespartij tegen José), zich nog mooi terug wist te vechten met overwinningen op Dirk (ronde 18), Simon (ronde 19) en uiteindelijk Maarten in ronde 20.

Al met al levert zo'n rapidcompetitie een hoop spannende partijen op, zelfs partijen die nog in de laatste seconde beslist moeten worden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Frank tegen Abdul. Frank speelde zeer terecht door in een hopeloze stelling omdat Abdul erg weinig tijd over had. Met minder dan een halve minuut matzetten is geen sinecure, zelfs niet met een dame en loper voorsprong. Maar in de allerlaatste seconde slaagde Abdul daar alsnog in.

Vanwege het belang van de tijd, is het bij een competitie als deze dan ook zeker een stuk onvoorspelbaarder. Vandaar ook het grote aantal partijen wat we gespeeld hebben. Maar na 20 rondes ligt de stand dan toch in grote lijnen vast. En is Dirk de onbetwiste nummer 1, nu al voor het derde jaar op rij. Kan er volgend jaar wel iemand hem van deze troon stoten, of gaat hij er een nog langere reeks van maken?

Uitslagen ronde 20:
Niek Philipsen - Dirk Bergmans½-½
Simon Plukkel - Peter Schoeber½-½
Roland van Vliembergen - Maarten Toll1-0
Jan op de Laak - José Alonso½-½
Paul van der Wouw - Shafiq Olia Sekandari1-0
Maria Rahawadan - Frank van Overbeek0-1
Abdul Raouf Mamund - Frans Hol1-0
Axel Plate - Wiel Clevis0-1
Niek Sijbers - Peter Timmermans1-0


Hopelijk doet voormalig rapidkampioen Edwin volgend jaar weer mee, extra concurrentie is altijd welkom!

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code