Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Ridder van de droevige figuur

Onder de rook van de stad Venlo ligt een klein plaatsje dat bekend staat onder de naam Arcen. Het leuke van Arcen is dat daar o.a. een heus kasteel staat, dat blijk geeft van roemruchte tijden. De laatste vaste bewoonster van dit kasteel woonde er nog voor enkele decennia geleden en stond bij de gemeenschap bekend als de ‘Barones van Huppel tot Kutje’. Tenminste, dat werd mij verteld op een gezellige avond aan de stamtafel van mijn vaste kroeg. Waarom zij deze naam heeft gekregen heeft weet ik niet, al heb ik wel een vermoeden……

Nu kan je afvragen wat heeft dit nu met schaken te maken? Tja, eigenlijk helemaal niets en toch ook weer heel veel. Ik zal dit uitleggen:

Voor enkele jaren geleden is er een ridder in Arcen komen wonen., vlakbij dit kasteel. Ja, een echte schaakridder. Waar die vandaan komt, weet eigenlijk niemand. Waarschijnlijk wel van ver en ik vermoed zelfs van boven de rivieren. Op zich dus een echte vreemdelingmaar hij schijnt best wel aardig te zijn. Toch blijft het wel een beetje oppassen met dit soort mannen, mede omdat hij ook een baard heeft. 

Aan deze baard kan je nog net zien dat deze ooit rossig is geweest, maar de grijze kleur breekt er nu toch wel duidelijk in door. En dat is toch over het algemeen wel een teken van het begin van komend verval……..

Nu gaat deze schaakridder elke maandagavond op zijn ijzeren ros naar Blerick, alwaar hij lid is geworden van de plaatselijke schaakvereniging. En al gauw viel het daar op dat deze ridder in een partijtje schaak er meestal nogal ‘vol voor ging’ ,om het zo maar eens te noemen. Het offer werd niet geschuwd en de totale aanval was over het algemeen wel zijn credo.

Nu zijn er veel schakers die zich verenigen en tot een soort Orde behoren. Bijvoorbeeld als je een schaakgrootmeester bent, dan behoor je tot een soort Orde. En over het algemeen wil je als schaker bij deze Orde eigenlijk wel horen. Daar kan je trots op zijn!

Maar er is ook een andere Orde onder schakers. Natuurlijk heb je daar nog nooit van gehoord, maar deze bestaat wel degelijk en is volgens mij ook heel groot. Deze Orde heet namelijk; ‘de Ridders van de Droevige Figuur’. En geloof mij maar, daar wil je niet bij horen. Eigenlijk is dit ook een beetje een geheime Orde. Want als je – en dat gebeurt altijd niet-vrijwillig - daar lid van bent geworden, dan zwijg je. Dat mag natuurlijk niemand weten.

Nu heb ik afgelopen zondag persoonlijk zelf gezien dat onze onbevreesde ridder uit Arcen stiekem is toegetreden tot de hier net bovengenoemde Orde. Je moet mij wel beloven het verder niemand te vertellen, want hij gaat er zwaar onder gebukt en heeft reeds een afspraak met zijn sportpsycholoog gemaakt.

Let op en huiver!!

Je mag zelf bedenken wat Wit nu speelt, maar hij wordt de held van de dag en terecht, overigens! 

Vriendelijk schaakgroet, Frank


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code