Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Onnodige nederlaag BSV 1 in Voerendaal

Afgelopen zondag stond voor het eerste team de derde ronde in de KNSB competitie op het programma. Alles leek erop dat BSV1 haar eerste zege ging boeken, maar een bizar slot gooide roet in het eten.

Hieronder een verslag per partij op chronologische volgorde:

Bord 4: Krueger , A. (André) 2101 - Bergmans , D. (Dirk) - 2071: ½ - ½
Zelf was ik als eerste klaar. In een theoretische opening ging ik met zwart een variant in waarvan ik wist dat wit moest kiezen voor remise middels een zettenherhaling of genoegen moest nemen met een iets mindere stelling. Het werd het eerste en binnen het half uur kon ik me focussen op mijn taak als teamleider.

Bord 1: Harff , M. (Marcel) 2384 - Temmink , H.H. (Henk) 2139: 1-0
Marcel deed wat we van hem gewend zijn dit seizoen en dat is winnen. Ook nog eens op karakteristieke wijze. Een pion pakken en de tegenstander mag bewijzen dat het niet goed is. Dat lukte Henk Temmink niet en het voordeel voor Marcel werd steeds groter waarna opgave een logisch vervolg was.
Voerendaal2-Blerick_Foto1.JPG

Bord 5: Liedmann , D. (Dennis) 2096 - Zwet van der, B.W. (Bart) 2060: 0-1
Op bord 5 maakte Dennis Liedmann zijn debuut voor de onzen. Het werd een mooie pot vol met complexe stellingen en tactische mogelijkheden. Hij kwam een pion achter, maar dat leek alles behalve beslissend. Beslissend was het wel toen even later zijn loper werd ingesloten. Alhoewel de stelling nog steeds complex was en de zwarte koning onveilig leek bleef Bart van der Zwet erg kalm en behaalde zo de overwinning voor Voerendaal binnen. De stand was zo weer in evenwicht: 1½-1½

Bord 7: Kesseler , H. (Heiko) 2053 - Lemmers , R.M.T. (Ruud) 2036: ½ - ½
Het was tot nu toe nog niet het seizoen van Heiko, maar hij was erop gebrand om daar deze zondag verandering in te brengen. Ik had hem de witte stenen toebedeeld en hij mocht tegen de sympathieke Ruud Lemmers. Mijn beoordeling van de stelling was wisselend. Aanvankelijk zag het er veelbelovend uit, later gaf ik Ruud weer een goede kans. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord waarbij Heiko een pion minder had, maar wel compensatie in de vorm van het loperpaar en werd er remise overeen gekomen. Dit resultaat was prima. de stand was nu 2-2, maar Niek, Patrick en Eugen stonden allen gewonnen. Gordon was op weg naar een nederlaag, maar desalniettemin ging ik vol vertrouwen een kop koffie scoren niet wetende welk echec zich zou gaan voltrekken.  

Bord 8: Akker van den, G.G.H. (Guus) 1962 - Philipsen , N.P. (Niek) 1885 ½ - ½
De eerste van de 3 gewonnen stellingen was die van Niek. Eerlijk toegegeven was Niek eerder in de partij al ontsnapt aan een vroege nederlaag, maar hij had zich in een eindspel met een stuk extra tegen 3 pionnen inmiddels knap naar deze gewonnen stelling geknokt.


Niek staat op promotie en de dreiging van Tc1+ is voor wit niet tegen te gaan. Hij staat echter zelf nog schaak. Na lang nadenken speelt Niek Kf6 en biedt zonder overleg met de teamleider remise aan, hetgeen natuurlijk door wit direct geaccepteerd wordt. Ouch!! Achteraf een duur half punt aangezien dit op alle manieren wint voor zwart. Op dat moment lijkt het echter nog goed te komen aangezien winst van Patrick en Eugen nog voldoende zou zijn voor een 3½-4½ overwinning. Gordon hangt nog steeds in de touwen en vecht voor een wonder tegen Marcel Winkels.

Bord 3: Terhuven , P. (Patrick) 2151 - Frenken , M.J.P. (Marcel) 2103: 0-1
Bord 2: Merx , B.H.M. (Bob) 1997 - Heinert , E. (Eugen) - 2183: 1 - 0
Dan moet ik deze 2 partijen eigenlijk samen namen. In een tijdsbestek van 2 minuten gaat het hier helemaal mis. Patrick speelde een erg strakke pot en had een overweldigende positie en leek op verscheidene manieren te kunnen winnen. Een ding moet je echter niet doen en dat is afwikkelen naar een verloren eindspel....en dat gebeurde.

Eugen speelde ook een strakke pot met zwart en kwam een pion voor. Hij stoomde zijn extra pion helemaal door tot aan a2 en haalde de tijdcontrole. Hierna werd hij echter zo relaxed dat het extra halve uur voor hij het wist ook zo weer op was. Bob Merx vond tegenspel en drong de positie van Eugen binnen. In tijdnood kon hij dit niet correct verdedigen en zo hadden we ineens, na een half punt uit 3 gewonnen stellingen, verloren van Voerendaal die zelf ook met de nodige verbazing dit hadden staan aanschouwen.

Bord 6: Winkels , M.P.M. (Marcel) 1952 - Fowler , G.C. (Gordon) 2032: 0 - 1
Gordon speelde tot aan het middenspel een goede pot. Hij kwam echter in de problemen bij de overgang naar het middenspel. Hij stond verloren maar aangezien hij nog een vrije a en h pion had bleef hij nog vechten voor die kleine kans die hij had. Ondertussen stonden we in het café gedeelte al te rouwen van onze nederlaag toen Gordon kwam vertellen dat hij had gewonnen. Het voelde bijna als zout in de wonden. Een half uit 3 gewonnen stellingen en de verloren stelling win je wel, maar uiteraard is het Gordon van harte gegund en wie weet is het nog een kostbaar bordpuntje op het eind.

Voerendaal2-Blerick_Foto2.JPG


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code