Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

KNSB Beker 2018-2019

Blerick - Eindhoven

De eerste wedstrijd in de KNSB-bekerwedstrijd was meteen een pittige. Het team van Eindhoven was afgereisd naar Blerick en met een gemiddelde rating van 2300 wisten wij wat ons te doen stond en dat was er goed voor gaan zitten en dat hebben de kanjers van Blerick gedaan!
Op ieder bord was de Blerick speler degene met de laagste rating maar dit was in het spel niet te zien. Halverwege de strijd stonden we op alle borden prima en niet veel later haalde Dennis als eerste de winst binnen.
Na veel stukken ruil kwam Eugen remise overeen en ging de aandacht naar Thomas en Jürgen. Helaas was bij Thomas zijn voornaamste tegenstander de klok en maakte hij in een gewonnen stelling een fout en verloor hij de partij. Jürgen heeft het lang geprobeerd, maar kwam niet verder dan remise en dus gelijkspel.
Volgens de reglementen was Eindhoven bij een gelijkspel, bij de blitzpartijen, de winnaar (een hoger bord met winst dan Blerick).

Onder voldoende belangstelling werden de blitzpartijen gestart. Dit is als toeschouwer prachtig om naar te kijken en respect voor deze schakers dat zij zo snel de stelling kunnen doorgronden.
Helaas was het deze keer Dennis die winst liet glippen en nadat Eugen knap had gewonnen en Jürgen wederom remise geschoven. Thomas kreeg de onmogelijke opgave om te winnen, terwijl hij bezig was met eeuwig schaak geven en meer zat er niet in.

Eindhoven gefeliciteerd met het winnen van deze eerste KNSB beker wedstrijd en een dikke pluim voor het Blerickse team.

Tot volgend jaar!

IMG_9901.JPG
IMG_9895.JPG
Jürgen

IMG_9897.JPG
Eugen

IMG_9899.JPG
Thomas

IMG_9898.JPG
Dennis

IMG_9896.JPG
Kaufeld, Jürgen		2287	Laarhoven, Thijs	2306	w-z	½ - ½
Heinert, Eugen		2205	Plassche van de, Bas	2376	z-w	½ - ½
Krause, Thomas		2137	Kooten van, Luuk	2326	w-z	0 - 1
Liedmann, Dennis	2045	Klapwijk, Bram		2194	z-w	1 - 0
Gemiddelde Rating:	2169	Gemiddelde Rating:	2301		2-2
En toen werd er gevluggerd!


In dat laatste filmpje zie ik 4 maal dezelfde stelling. Lastig om het live mee te krijgen als arbiter of als speler, maar Luuk van Kooten had hier dus al remise kunnen claimen, waarmee de teamwinst binnen zou zijn. Maar door het snelle spel is goed tellen ook voor omstanders en arbiter erg lastig... Overigens vind ik dat ook een probleem bij de reguliere partijen. 5 seconden increment is beter dan niks (je kunt niet zuiver op de vlag spelen), maar noteren (door de arbiter) wordt lastig. Ik heb een paar notatiefouten gemaakt maar die na een paar zetten nog kunnen corrigeren zodat de notatie uiteindelijk wel zou moeten kloppen. Maar als sommige zetten nog net iets sneller uitgevoerd worden heb je minstens 2 personen nodig om te noteren (1 voor wit en 1 voor zwart), en daar waren we bij bord 1 dus niet op voorbereid. Met een increment van 30 seconden moeten de spelers zelf blijven noteren, en gaat het daarmee vanzelf voldoende rustig.

Echt een topprestatie, ondanks het verlies. Het was gisteren echt enorm spannend, een dubbeltje op zijn kant, maar helaas viel die voor ons dus net verkeerd... En als je dan kijkt naar de ratings, is het echt een onvoorstelbare prestatie. Op alle borden werden we qua rating overklast, maar op het bord was daar niks van te merken. Schitterende partijen, goede kansen voor ons, maar het lukte gewoon op het einde net niet om het tot een goed einde te brengen. Hopelijk hebben we volgend jaar een betere loting. Want in principe hadden we meer verdiend.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code