Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Klinkende overwinning BSV 1 op Venlo 2

In de eerste ronde van de promotieklasse stond direct de lokale topper tegen Venlo 2 op het programma. Het doel voor dit jaar is niets anders dan promotie en dat was ook te merken in onze opstelling. Dit was wellicht het sterkste BSV1 ooit en het resulteerde gelukkig dan ook in een 2-6 overwinning.

Bord 1 Nathan Stoer - Jos Rievers (1947) 0-1
Groot talent en aanwinst Nathan Stoer maakte zijn debuut voor het eerste van de BSV. Hij ging voortvarend van start en stond samen met Roland als een van de eersten in een erg goede stelling. Jos Rievers wist echter de nodige complicaties op te werpen waardoor het voordeel langzaam wegsijpelde en het op remise af leek te stevenen. Enkele opgelegde kansen om dit af te dwingen werden helaas niet benut en even later moest hij zelfs opgeven. Helaas, maar wel een hoopvol debuut!

Bord 2 Bas van der Grinten (1911) - Gordon Fowler 0-1
Op Bord 2 speelde Gordon Fowler tegen luxe invaller Bas van der Grinten. Gordon kreeg een voor hem kenmerkende stelling op het bord. Hij wist echter niet dat Bas zich ook erg prettig voelt in een dergelijke stelling. Het werd een complex gevecht. Er vonden enkele afwikkelingen plaats en toen de rook boven het schaakbord was opgetrokken leek het duidelijk dat er snel een 0 genoteerd zou moeten worden voor Gordon. Bas deed echter een onnauwkeurige zet en deze fout werd genadeloos afgestraft door Gordon met de overwinning tot gevolg. Ik voorspel nog meer overwinningen voor Gordon in de eindfase dit seizoen. Hij blijft altijd ijzig kalm en is een echte eindspelkenner.

Bord 3 Dirk Bergmans (2041) - Peter Schoeber (1893) 1/2-1/2
Mijn eigen partij was geen grootse partij. Al vanuit de opening was er geen voordeel voor wit behaald. Even dacht ik progressie te boeken, maar Peter liet een dubbelpion toe in het centrum welke ijzersterk bleek te zijn. Vanaf dat moment kon wit gevoelsmatig niet meer voor de winst spelen. Nauwkeurig verdedigen was zelfs vereist om niet in de problemen te komen. Later bleek volgens Nico van der Hoogt dat zwart volgens de computer wel degelijk winstkansen had laten liggen. Na een grote afwikkeling kwam er een eindspel op het bord waarbij wit zowaar nog wat druk kon gaan zetten dankzij de inmiddels wat zwakker geworden centrale dubbelpionnen van zwart. Ik had echter allang door dat het niet mijn dag was en ik besloot remise aan te bieden hetgeen Peter accepteerde. Het remise-aanbod was ook mede ingegeven door de tussenstand van dat moment. Die was liefst 3-0.

Bord 4 Piet Thijssen (1866) - Marco van der Linden (2017) 0-1
Marco van der Linden, ook wel bekend als het kanon uit Geldrop, debuteerde ook voor de BSV. Marco speelde met zwart een zeer rustige en solide pot. Langzaam pakte hij meer ruimte en kwam Piet Thijssen meer en meer onder druk te staan. Toen Piet met f4 nog meer verzwakkingen toe liet werd de stelling onhoudbaar voor wit en kon Marco zijn eerste overwinning gaan vieren. Hulde!

Bord 5 Raimund van Alphen (1969) - Hans van Mulekom (1816) - 1/2-1/2
Raimund speelde met de witte stenen tegen de altijd sympathieke Hans van Mulekom. Hij kwam in een voor hem bekende opening en leek daar een voordeeltje behaald te hebben. Hij had de winst in handen, maar wisselde naar eigen zeggen 2 zetten om waardoor hij moest berusten in remise. In de analyse naderhand kwamen de meest fantastische stellingen op het bord zoals de onderstaande waar het een en ander gepend staat bij zwart en wit.Bord 6 Nico van der Hoogt (1826) - Niek Philipsen 0-1 (1863)
Nico en Niek speelden een interessante pot. Nico was aan het rommelen op de dame-vleugel en Niek had duidelijke plannen voor een aanval op de Koningsvleugel. Naarmate het middenspel vorderde leek er optisch weinig aan de hand. Echter liet Nico toe dat zwart de toren met een zogenaamde 'rook-lift' kon omspelen naar h6 waarna de aanval van zwart te sterk bleek te zijn. Een mooie start voor Niek dus in de externe competitie!

Bord 7 Roland van Vliembergen (1879) - Gerard in 't Veld (1565) 1-0
Op bord 7 had Venlo Gerard van 't Veld uit de hoge hoed getoverd. Op voorhand is Roland qua rating dan de grote favoriet, maar het is altijd lastig wanneer je weet dat er van jou alleen winst wordt verwacht. Roland ging hier echter voortreffelijk mee om. Hij won al snel een pion in de opening en bleef daarna goede en actieve zetten spelen. Even later won hij ook nog een toren en daarmee was zijn overwinning een feit. Mooi gedaan!

Bord 8 Jan op de Laak (1696) - Felix van Gemen (1840) 0-1
Felix speelde tegen veteraan Jan op de Laak die altijd nog een hoog niveau laat zien. De opening verliep voorspoedig en er leek geen vuiltje aan de lucht totdat hij voor zichzelf om onverklaarbare redenen ineens lang rokeerde. Hiermee bracht hij zichzelf aardig in de problemen en Jan begon te stormen op de damevleugel. Met enkele nauwkeurige zetten wist hij de aanval af te slaan en ondertussen zelf Jan voor problemen te stellen op zijn koningsstelling. Deze bleken Jan uiteindelijk te machtig en zodoende mocht Felix ook een overwinning noteren.


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code