Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Gevoelige nederlaag BSV 1 in Tilburg

Het eerste team heeft ook zijn tweede wedstrijd in de KNSB-klasse niet in winst kunnen omzetten. Na een 0.5-3.5 tussenstand werd het alsnog 4.5-3.5 voor stukkenjagers 3 in Tilburg.

Bergmans , D. (Dirk) (2069) - FM Becx , C. (César) (2128) ½ - ½
Ik speelde zelf tegen de altijd sympathieke César Becx. De opening verliep vrij soepel en ik dacht nog in een redelijk theoretische stelling te zitten tot er ineens een stukoffer met Pe5 in de stelling kwam. Daar moest ik even goed voor gaan zitten en uiteindelijk besloot ik terecht het stukoffer te accepteren. Hierna behield ik een klein voordeel, maar het leek te weinig om de partij te gaan winnen. Ingegeven door de stand op de andere borden en doordat ik afgelopen week al 2 keer een gewonnen stelling had afgegeven besloot ik geen risico te nemen en remise overeen te komen. Achteraf is dat gezien de uitslag wellicht een fout geweest.

Nicolai , E.J. (Erik) (2129) - FM Harff , M. (Marcel) (2365) 0 - 1
Marcel speelde zoals we inmiddels van hem gewend zijn. Hij besloot een pion te pakken en zijn tegenstander moest maar bewijzen dat die giftig was. Dat lukte niet en Marcel voltooide rap zijn ontwikkeling en bovendien had zijn tegenstander nog maar enkele minuten op de klok. Uiteindelijk bleef er een Paard tegen loper eindspel over waarbij de inmiddels vergevorde pionnen van Marcel eenvoudig de doorslag gaven.

FM Kaufeld , J. (Jürgen) (2281) - Storm , K. (Karel) (1941) 1 - 0
Jurgen speelde een sterke pot. Zonder materiaal voor te staan was duidelijk dat hij een erg groot voordeel had na de opening. De witte loper van zijn tegenstander was begraven achter zijn eigen pionnen. Toen uiteindelijk de koningsvleugel open ging en zijn tegenstander enkele onnauwkeurige zetten deed was het tweede punt voor de BSV deze middag snel een feit,

Dignum , E. (Erik) (1992) - Vliembergen van, R.W.L. (Roland) (1902) 0 - 1
Roland snaaide in de opening een pion van het bord, maar wit kreeg hier erg veel compensatie voor in de vorm van aanvalsspel. Er volgde een complex middenspel waarbij moeilijk in te schatten was wie er beter stond, maar nadat Roland 3 pionnen voor een stuk had leek hij toch een stukje minder te staan en leek te partij in het voordeel van de Stukkenjagers te worden gaan beslist. Een door Erik Dignum gemiste tactische truc gooide echter roet in het eten voor de Tilburgers. Roland won een stuk en hield 2 extra pionnen over in een ongelijk loper eindspel. Doordat hij op 2 flanken vrijpionnen had was dit toch eenvoudig te winnen voor Roland en zo had de BSV ineens al 3.5 punt in de pocket.

Terhuven , P. (Patrick) (2170) - Baselmans , L. (Luuk) (1913) 0 - 1
Onze puntenpakker Patrick speelde ditmaal met wit en kwam erg goed uit de opening. Hij had het gevoel dat er 'iets' in de stelling zat, maar besloot op de positionele tour verder te spelen. Achteraf bleek dat hij de winnende variant wel heeft gezien, maar niet heeft aangedurfd om dit te spelen. Een zeer dure inschattingsfout blijkt achteraf. Zwart creerde vrijpionnen op de damevleugel en Patrick moest uiteindelijk een stuk geven om die tegen te houden. Nadat zwart te nodige eeuwig schaak varianten had ontweken gooide Patrick figuurlijk de handdoek in de ring.

Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) (1880) - Alphen van, R. (Raimund) (1986) 1 - 0
Raimund kreeg een voor zijn doen een stelling op bord die rijk was aan tactische varianten en afwikkelingen. Hij gaf een stuk voor een gigantische koningsaanval. Dit leek aanvankelijk voldoende, maar nadat Sjoerd de stelling gestabiliseerd had stond Raimund simpelweg materiaal achter en was het helaas tijd om op te geven.

Kesseler , H. (Heiko) (2096) - Hoogendoorn , F.T.J. (Fré) (1998) 0 - 1
Heiko was getergd na zijn onnodige nederlaag in de eerste ronde van de KNSB. Hij mocht ditmaal de witte stenen hanteren. Hij kreeg een middenspel met elk 2 torens op het bord waar hij de bovenhand had en minimaal remise zeker leek. Echter liet hij toe dat zwart zijn koning actief kon laten worden en dit bleek de doorslag te geven. Hij knokte nog tot het allerlaatste moment voor een resultaat, maar uiteindelijk moest hij dan toch eraan geloven en zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.

Greunsven , A.A.J.M. (John) (2002) - Jacobs , H.M.M. (Bert) (1628) 1 - 0
Van deze partij heb ik niet bijster veel meegekregen. Wat ik weet is dat Bert aanvankelijk erg goed leek te staan en een kwaliteit meer had en ook Marcel dacht dat Bert gewonnen stond. Echter volgens Bert kwam er een offer in de stelling op e5 wat de kansen compleet keerde.Hij kwam 2 pionnen achter en zo werd het een redelijk kansloze affaire en hij moest, na zich nog hevig verzet te hebben, helaas opgeven.


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code