Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Finalepoules: laatste inhaalpartijen

Gisteravond werden de laatste inhaalpartijen van dit seizoen gespeeld. In sommige poules ging dit nog om de eerste plaats. Dus spanning alom...

In poule 2 ging de familiestrijd tussen Roland en Marina om de poulewinst. Roland had genoeg aan een half punt. In een Scandinavische partij kwam hij iets beter, maar nadat Marina haar e-pion door kon schuiven leek het meeste voordeel verdwenen. Enkele zetten later werd door Marina remise aangeboden, wat voor Roland natuurlijk voldoende was, en het kleine voordeeltje wat resteerde werd dus maar gelaten voor wat het was.

In poule 3 won Frank van Overbeek vrij snel een stuk, waarna omstanders dachten dat het wel beslist was. Maar Frank zag zich genoodzaakt verder te spelen met niet meer dan 1 pion voordeel. Evenwel stond hij beduidend beter, en aangezien hij aan remise ook genoeg had, dachten de omstanders dat er nog steeds niks verloren was voor Frank. Maar toen ook die pluspion verdampte ging het op een gegeven moment toch mis... Niek speelde het goed uit, en won alsnog de partij, en daarmee ook groep 3.

In poule 4 speelden Frans en Paul een Dunst opening. Frans offerde een stuk om een paar vrijpionnen te creëren. Paul had de keuze om dat offer te negeren, maar koos ervoor om het aan te nemen, waarna een complexe stelling ontstond. Maar Frans wist optimaal te profiteren van de sterkte van zijn pionnen, en was aan de winnende hand, toen hij met een foute zet alsnog zijn voorsprong weg leek te geven. Gelukkig voor Frans wist Paul hier niet van te profiteren, en was het weldra compleet gewonnen. Voor Paul betekent dit dat hij de tweede plek in poule 4 net misloopt. Frans had zich al geplaatst als poulewinnaar.

Ten slotte werd in poule 7 een heuse kloksimultaan gespeeld. Sjef Hoven had aangeboden om de 2 partijen die hij nog moest spelen maar gelijktijdig te spelen. Nou is Sjef een vrij vlotte speler, dus leek het qua tijd niet zo'n probleem. Maar op twee borden gelijk spelen bleek toch lastiger dan hij van tevoren had bedacht. Tegen Peter raakte hij een pion kwijt, waardoor hij een duidelijk nadeel kreeg. Tegen Kilian ging het wel vrij soepel, en Kilian gaf op in een eindspel met een pion en kwaliteit achterstand.
Vervolgens moest Sjef dus nog van Peter zien te winnen. Omdat Peter moeite had de winst te vinden kwam Sjef terug in de strijd. Hij won beduidend meer materiaal dan die pion die hij achterstond. Peter probeerde nog iets met een vrijpion maar toen dat niks werd konden de stukken de doos in: Sjef zijn simultaan had het gewenste effect gehad. Met twee punten erbij (met zwart!) heeft hij de groep gewonnen.

Uitslagen inhaal- en vooruitspeelavond 3:
Roland van Vliembergen - Marina van Vliembergen½-½
Frank van Overbeek - Niek Philipsen0-1
Paul van der Wouw - Frans Hol0-1
Kilian van Werkhoven - Sjef Hoven0-1
Peter Smith - Sjef Hoven0-1


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code