Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

E.W.S. verslaat Blerickse SV2 overtuigend

Waarom een verslag schrijven als mijn tegenstander dit al uitstekend op papier heeft gezet. Hier het verslag van Kees Moolenaar:

Bord 1  Simon Plukkel – Kees Moolenaar  (1 – 0)
Meteen maar met het slechte nieuws beginnen. Ik verloor alwéér, weliswaar met zwart, maar toch…. Er kwam een gesloten siciliaan op het bord, met fianchettering van de loper op g2. Ik offerde een paard tegen twee pionnen en aanvalskansen, maar Simon reageerde koel en wist na een foutje van mij (verkeerde volgorde bij ruil) de angel uit de aanval te halen. Hoewel ik lang de schijn hoog kon houden dat er nog wel een remise inzat, bleek het paard achterstand toch de doorslag te geven. Maar toen stond het gelukkig al 5- 0.

Bord 3  Paul vd Wouw – Theo de Jongh  (0 – 1)
Theo speelde direct agressief op de witte stelling, maar niet direct met heel veel effect.  Tot hij met een pionoffer een paard ver in de vijandelijke linies kon plaatsen, op e3! Het andere paard sloot aan op f4, pion g2 viel even later. Met een prachtcombinatie (mat-aanval of damewinst) bekroonde Theo zijn uitstekende partij.

Bord 4  John Steuten – Axel Plate  (1 – 0)
John kwam ondanks de witte stukken niet met voordeel uit de opening, maar door afruil van lichte stukken wist hij de stelling lang in evenwicht te houden. Zijn c-pion was een zwakke schakel, waar hij al zijn aandacht bij moest houden. Tot hij zijn e-pion offerde en met een enorme ‘schwindel’ (aantekeningen Cor) een fantastische mataanval lanceerde, met dame, toren en paard.

Bord 5  Toine Janssen – Bob Sauer  (0 – 1)
Bob richtte al zijn stukken richting de witte koning. Wit had gerocheerd en opende de h-lijn voor Bobs toren. Bob dreigde te offeren op h3, met mataanval. Wit verdedigde via Te3, (mogelijkheden voor zwart: Pd4-e6-Pf4 met fantastische aanvalsstelling) en Bob koos voor de afwikkeling met pionnenruil op g4. Uiteindelijk leidde dit tot kwaliteitswinst voor Bob (paard versus toren).
Een pionoffer bleek voor Bob de juiste oplossing, want hij creëerde een onstuitbare vrijpion die keurig doorliep.

Bord 6  Jos van Gend – Maria Rahawadan  (1 – 0)
Op bord 6 werd deze middag een Benoni geserveerd. Een zwart paard op a5 werd via een schaak met de dame op a4 al snel opgepeuzeld (Jos heeft wel kijk op zulke zaken).
Na afruil van de dames en een vol stuk voor kon Jos rustig zijn stelling uitbouwen. Het was nog even zorgvuldig spelen om links en rechts een pionnetje te ruilen of te winnen, tot een van de witte pionnen de 8e lijn naderde: afgelopen.

Na dit mooie verslag krijgt Kees de analyse van onze partij:


Bob Sauer was ik mijn eerste schaakleraar toen ik 5 was. Ik ben blij dat hij jullie ook nog wat heeft kunnen leren.

@Dirk; ik had dan 44. Pf5 gespeeld, dan krijg je Txd3+ Kh4. Nog steeds +5.5, maar ik wist gewoon zeker dan hij Kg7 zou spelen en dat deed hij ook a tempo.

Ik was nog eens wat door te partij aan het klikken maar wat had je eigenlijk gedaan op Kh7 ipv Kg7? De pion op d3 valt en ik denk ook b2.

Zo is het verslag dan inderdaad wel leuker om te lezen, maar het belangrijkste van analyseren blijft natuurlijk dat je je eigen spel ermee verbetert. Als de analyse door iemand anders wordt gedaan of vanuit het oogpunt van de tegenstander leer je er zelf veel minder van...

@Dirk; ik weet het, het is een gave :)

@Marina; tsja het is ook hun verslag. Als ik het verslag zelf had geschreven dan was dit niet positief: Paul en Maria konden na een zet of tien er al mee stoppen. Maria omdat zij een stuk achter stond en Paul, omdat hij de opening verkeerd speelde waardoor het een kwestie van tijd was. Toine ging gelijk op maar verloor op een zeker moment de kwaliteit en daarna de partij. Axel sprak ik op de wc: "mijn tegenstander wil volgens mij remise want hij ruilt alles af". Een aantal zetten later had hij verloren. Nee dan vind ik bovenstaand verslag toch leuker om te lezen. :)

Td6 mag je ook trots op zijn, is eigenlijk de definitief winnende zet. Alleen heb je er wel een hand van je het jezelf zo lastig mogelijk te maken nog:-)

Goed dat er een verslag van team 2 op de site komt! Alleen een beetje jammer dat het grootste gedeelte van het verslag vanuit het oogpunt van de tegenstanders is. :(

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code