Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Enorme stunt BSV in de KNSB-Beker!

Na knappe zeges op WLC en de Combinatie stond ronde 3 van de KNSB beker op het programma. De loting had even leuk als uitdagend uitgepakt. Met HMC Den Bosch kwam een van de sterkste deelnemers aan het bekertoernooi op bezoek.

Dat ik niet overdrijf blijkt uit de opstelling van HMC:
1. GM Twan Burg (2525)
2. IM Jeroen Bosch (2407)
3. FM Mischa Senders (2289)
4. Joris Broekmeulen (2236)

Wij traden aan zonder FM Jürgen Kaufeld, maar wel met onze topper FM Marcel Harff (2376). Verder speelden Eugen Heinert (2171), Dennis Liedmann (2009) en Dirk Bergmans (2079). Ook geen misselijk team, maar ergens moesten we een ratingverschil van liefst 822 elo-punten overbruggen!

Als eerste was Marcel klaar. Hij speelde met zwart tegen Twan Burg. De openingszetten werden in rap tempo voltooid en na 13 zetten besloot Twan Burg remise aan te bieden hetgeen Marcel besloot te accepteren. Alweer een knap resultaat van Marcel na zijn remise vorige ronde tegen GM Robin Swinkels.

Dennis was ondertussen bezig aan een indrukwekkende partij tegen Mischa Senders. Met wit wist hij een enorme druk op te bouwen en won uiteindelijk een pion met een fantastische stelling en een gigantisch tijdvoordeel. Hij bleef ijzig kalm en kwam beter en beter te staan. Mischa probeerde het nog in een toreneindspel, maar ook hier gaf Dennis geen krimp en maakte het koeltjes af! 1,5-0,5 tussenstand en we hadden nog maar een halfje nodig om in ieder geval een blitz wedstrijd af te dwingen. 

De volgende partij die klaar was was helaas die van mij. Ik speelde met zwart een voor mij volledig onbekende variant tegen de Engelse opening, maar dit pakte redelijk goed uit. Het nadeel alleen was dat het me erg veel tijd koste om de juiste zetten te vinden. Het middenspel was lange tijd in evenwicht, maar nadat ik de damevleugel dicht kon schuiven kon ik beginnen met een koningsaanval. Dat deed ik met verve en net op het moment dat ik leek door te drukken besloot ik in een vlaag van verstandsverbijstering ingegeven door tijdsdruk (nog ongeveer 10 minuten op de klok), de rating van de tegenstander en de tussenstand in de wedstrijd remise aan te bieden. Achteraf bleek de stelling nog maar '-1.5', maar dit is geen excuus. Ik moet doorspelen en dit moet uit mijn spel wil ik de volgende stap gaan maken. Leerzame les maar gevolg was wel dat de druk nu vol op Eugen kwam te liggen.

Eugen wist dat hij met de 2-1 tussenstand remise moest maken om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen. Dit wist zijn sterke tegenstander IM Jeroen Bosch natuurlijk ook. Eugen stond een tikkeltje minder, maar het leek wel een houdbare stelling. Jeroen liet, zo bleek uit de analyse, enkele kansen op een groot voordeel liggen. Eugen sloeg toe en wist de dames van het bord te krijgen en nu was hij het die een licht voordeel had. Ook qua tijd zag het er gunstig uit voor Eugen. Hij had 10 minuten en zijn tegenstander slechts 2 minuten met een increment van 5 seconden per zet. Vakkundig en nauwkeurig hield hij de tent dicht en remise leek een feit. Echter toonde Jeroen Bosch zich een echte teamplayer en ging tot het gaatje. Hij vergaloppeerde zich echter en Eugen wist nu zelfs de winst binnen te slepen!

Zo was de 3-1 eindstand en de historische zege van de BSV een feit!

De volledige uitslagen nog in beeld:

Blerick

HMC Calder

Harff , M. (Marcel)2376Burg , T.A. (Twan)2525½ - ½
Heinert , E. (Eugen)2171Bosch , J.M. (Jeroen)24071 - 0
Liedmann , D. (Dennis)2009Senders , M.J. (Mischa)22891 - 0
Bergmans , D. (Dirk)2079Broekmeulen , J. (Joris)2236½ - ½
Gemiddelde Rating:2159Gemiddelde Rating:23643-1
IMG_7815.JPG

Dennis_Liedmann_zet_Mischa_Senders_onder_druk.JPG

Eugen_Heinert_In_Actie_tegen_Jeroen_Bosch.JPG

GM_Berg_Was_Ook_Aanwezig.JPG


Wauw! Dit is echt een ongelooflijk resultaat. Op alle borden ongeveer 200 ratingpunten minder betekent dat er op alle borden zo'n 50% kans op verlies, en 50% kans op remise was. Oftewel een verwacht resultaat van 1 uit 4. Dat het dan 3 uit 4 mag worden is ongekend. Jammer van de ietwat voorbarige remise, maar uiteindelijk heeft het voor het teamresultaat niet uitgemaakt omdat Eugen's tegenstander de boel dus moest forceren. Hoeveel sterker dan dit kunnen de tegenstanders eigenlijk nog worden? Een team met een GM, een IM en een FM verslaan met een team met maar 1 FM is ongelooflijk. Eigenlijk was Twan Burg vermoedelijk ook wat te voorbarig met zijn remise. Ook al was de stelling compleet gelijk, met zijn rating had hij misschien toch nog wel iets kunnen vinden om Marcel te verslaan, wat ervoor had gezorgd dat Jeroen Bosch niet had hoeven te forceren.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code