Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Een nederlaag met perspectief voor BSV 1

Het eerste team van de BSV heeft in de eerste ronde met 2½-5½ thuis verloren van DJC. We waren echter niet zo kansloos als de uitslag doet vermoeden.

Ondanks afmeldingen van Edwin, Niek en Hans konden we toch met een sterk team voor de dag komen aangezien John en Willem zich bereid hadden verklaard in te vallen.

Vol goede moed gingen we allemaal voortvarend van start en al snel volgden enkele zeer interessante stellingen op de verscheidene borden. Simon, Willem en Roland kwam in een bijzondere nieuwe variant van de Tarrash-verdediging van het Dame-gambiet.

Als eerste was Bill echter klaar. Hij ging optimistisch voor een pionwinst en toonde aan dat zijn dat zijn Dame duidelijk geen last had van claustrofobische neigingen. Zijn tegenstander had dan wel een ontwikkelingsvoorsprong maar achtte dat als onvoldoende compensatie voor de pion. Hij gebruikte de in het nauw gedreven dame om een zettenherhaling af te dwingen. Met deze toch wel verdienstelijke remise waren we bij onze terugkeer in de promotieklasse direct van de 'nul' af.

De volgende partij die afgelopen was Marina en helaas niet met een positief resultaat. De stukken stonden op de verkeerde velden en werkten niet goed samen. Ze probeerde nog een kwaliteit te geven om zodoende meer spel te krijgen maar het mocht helaas allemaal niet meer baten. Roland was daarintegen in een voor het menselijk brein ongeschikte stelling terecht gekomen. Gelukkig ervaarde zijn tegenstander de stelling ook als complete chaos en hij kon uit de wirwar van tactische mogelijkheden niet de juiste zet vinden en ging door de tijd! Een meevaller dus want de partij leek in een eerder stadium niet onze kant uit te vallen.

Vlak na Roland was ook Willem inmiddels klaar met zijn partij. Hij kwam zoals eerder vermeld erg goed uit de opening maar hij gaf toen plots zomaar een pion af. Even later ging zelfs nog een kwaliteit verloren of was het een geniaal offer? Hij maakte het de altijd sympathieke Peter van Dinteren hierna nog even erg lastig maar moest uiteindelijk toch door de knieën gaan. De tussenstand was hiermee op 2½-1½ gekomen met de wetenschap dat Maarten en John inmiddels duidelijke winstkansen hadden en Simon minimaal remise wel op zak had. Mijn eigen partij was nog erg onduidelijk.

Simon kwam niet veel later dan ook een remise overeen. Hij speelde een erg sterke en solide partij. De gehele partij stond hij beter maar een uitgelezen mogelijkheid voor de winst heeft zich niet voorgedaan en zodoende werd het afgewikkeld naar een remise-eindspel. Een zeer knap resultaat aangezien het elo-verschil rond de 250 punten lag!

Daarna viel ik zelf helaas ten prooi aan een tactisch trucje van mijn tegenstander Marcel Graff mede door mij mogelijk gemaakt doordat ik 2 zetten eerder verzuimd had mijn orginele plan door te voeren. Materiaal kwam ik nog niet eens direct achter maar mijn stelling was positioneel in een klap een brok ellende en viel niet meer te restaureren. Zodoende kwam de tussenstand op 4-2 in het voordeel van DJC 2.

Er was echter nog genoeg reden tot hoop op een gelijkspel. Zowel John als Maarten hadden duidelijke winstkansen gedurende de partij. John kwam na een ietwat mislukte opening er langzaam aan toch erg goed uit en dwong op een gegeven moment een kwaliteitswinst af. Hij miste daarna de mogelijkheid om de lijnen te openen voor zijn torens en deed een reeks mindere zetten. Marc Kocur was gezien dit eerdere stelling wellicht al blij met remise en bood dit op het moment aan dat John dit eigenlijk niet meer kon weigeren. Na de stelling nog goed bestudeerd te hebben liet hij zijn verstand spreken en accepteerde het aanbod ook al was hiermee de winst voor DJC een feit.

De keuze van John om het aanbod te accepteren was mede ingegeven doordat de stelling van Maarten inmiddels overduidelijk op remise afging. Dit was echt zonde aangezien Maarten aanvankelijk een geweldige partij speelde en een toren en een pion voor kwam te staan! De tegenstander bood hem toen ook drie keer remise wat hij natuurlijk niet accepteerde. Om eeuwig schaak te voorkomen moest hij zijn toren terug geven en niet veel later sneuvelde ook de extra pion ook jammerlijk zodat het een overduidelijke remisestelling was geworden. Beiden hadden nog 2 pionnen en een dame. Zijn tegenstander deed nog een nietszeggend dame-zetje. Maarten had echter gemist dat hij hierdoor schaak stond en pakte zijn dame vast. Zijn tegenstander was onverbiddelijk en eiste dat hij het schaak met zijn dame zou opheffen wat hem een volledige dame zou kosten. Dit getuigde in de ogen van onze spelers van weinig sportiviteit en aangezien DJC al zeker van de winst was leek het een fraaie oplossing remise overeen te komen. De tegenstander wilde daar niets van weten en kwam met het weinig steekhoudende argument dat Maarten eerder in de partij al remise hadden kunnen accepteren...

Een smetje op een verder leuke en leerzame schaakmiddag en zodoende werd de eindstand op 2½-5½ in het voordeel van DJC 2 bepaald. In de volgende ronde wacht het eerste team van De Juiste Zet die hun eerste ronde ook met 2½-5½ hebben verloren van Venlo 2. Hopelijk kunnen we daar aantonen thuis te horen in de promotieklasse!

Persoonlijke resultaten:

TBlerickse SV 11762DJC 21872
1.Dirk Bergmans1913Marcel Graff193801
2.John Kerren1723Marc Kocur1841½½
3.Roland van Vliembergen1817Hans Wijnhoven193210
4.Maarten Toll1764Leon Graff181001
5.Marina van Vliembergen1760Rolf van Brug188201
6.Simon Plukkel1647Gerard Bischoff1880½½
7.Gerard Kortenoeven1785Leo Caessens1818½½
8.Willem Vermulst1688Peter van Dinteren187301


In mijn partij heb ik compleet verloren gestaan, als hij de goede zetten had gevonden. Daarentegen heb ik de laatste zetten (waar ik al in tijdnood zat en hij eigenlijk nog niet) continu gewonnen gestaan. Dus de reden dat hij verloren heeft is vermoedelijk eerder dat hij te kort nadacht toen hij gewonnen stond (en daardoor meer tijd overhield), en toen hij niet meer gewonnen stond eerst naar winst ging zoeken (die er niet meer was), en toen naar een manier om mijn tegenaanval te pareren. Maar het was inderdaad een te complexe stelling om helemaal goed door te rekenen, en we hebben allebei zetten gemist die de ander opeens bleek te kunnen doen, en zelfs in de analyse naderhand werd de beste zet in een cruciale stelling (waar we een paar keer naar teruggegaan zijn) niet gezien. Het is niet zo lastig als je weet waar je naar moet kijken, dus ik zal hem insturen voor het komende clubblad.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code