Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Discussie: Is alles geoorloofd voor de winst?

Afgelopen zondag stond in de 3de klasse KNSB de ontknoping op het programma. Twee Limburgse teams maakten hierbij nog kans op promotie. Er ontspon zich een heus schaakgate waarover het laatste woord nog niet is gesproken vermoed ik.

Waar heb ik het over? Lees dan eerst eens beide wedstrijdverslagen, Het betreft wedstrijden van 't Pionneke 1 tegen WLC en Voerendaal 2 tegen 'De Drie Torens':

Wedstrijdverslag Pionneke 1 (even doorklikken naar pdf))
Wedstrijdverslag Voerendaal 2

Ik heb wel een mening hierover, iedereen weet hoe ik bijvoorbeeld over tactische opstellingen denk en dit gaat wel een stapje verder. De actie van Voerendaal breekt in mijn ogen alle fatsoensnormen.


Anderzijds ben ik misschien wel naïef en moeten wij ook niet altijd het liefste jongetje van de klas willen zijn.
Is dit inherent aan het spelen op een hoger (landelijk) niveau?
Moeten we wel eens over tactische opstellingen nadenken?
Moeten we keihard een partij claimen wanneer een mobiele telefoon afgaat?
etc.....

Waar ligt de grens tussen een gezellige pot schaak en willen winnen ten koste van alles?

We zitten zelf ook steeds dichter bij het spelen op een landelijk niveau dus hoor ik graag hoe een ieder hier over denkt.

Wat is jullie mening?
De KNSB heeft op dit voorval ook nog gereageerd. Voerendaal heeft een officiele waarschuwing gekregen voor onsportief gedrag. http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/2015-2016/nieuws/uitspraak-competitieleider-inzake-voerendaal-2-klasse-3h Voerendaal is tegen deze uitspraak in beroep gekomen, maar dit is ongegrond verklaard door de schaakbond. http://www.schaakbond.nl/wedstrijdschaak/knsb-competitie/commissie-van-beroep/2015-2016/voerendaal

Het hangt af van de doelstelling van een team. Gaan we voor promotie, dan moeten we de regels in ons voordeel benutten. Gaan we voor gezelligheid, dan moeten we dat natuurlijk niet altijd doen... Maar de regels zijn er ook om de gezelligheid een beetje te waarborgen. Als er een mobieltje afgaat, dan stoort dat omstanders. Ook andere partijen! Vandaar ook dat de regels (als ik het me goed herinner) zodanig streng zijn dat mobieltjes die afgaan nadat je partij is afgelopen alsnog een reglementaire nul kunnen opleveren als je daarmee andere spelers stoort. Tactische opstellingen: hangt af van de doelstelling. Ga je voor promotie, dan: waarom niet? Ga je voor gezelligheid, dan zou je in overleg met de tegenstander spelers kunnen verwisselen, waardoor een gezellige tactische opstelling ontstaat. Maar een hoger niveau gaat vaak samen met hogere doelstellingen. Dus het is niet verbazingwekkend dat het in de KNSB blijkbaar hard tegen hard gaat, en onorthodoxe middelen niet worden geschuwd.

Tsja, in dit geval is het altijd de vraag wat er zonder bedrog gebeurd zou zijn. Misschien was het Pionneke alsnog voor de 5,5-2,5 gegaan, om meer kans te hebben. De logica om juist door te spelen, als dat volgens de doorgegeven uitslag sowieso geen voordeel bood, ontgaat mij volkomen. Dat was een persoonlijke beslissing, een die lijkt me ook logisch was als geen uitslag was doorgegeven. Had Voerendaal de correcte uitslag laten weten, dan was het een ander verhaal. Dan had het Pionneke daar baat bij kunnen hebben door die partij remise te maken. Eigenlijk is de conclusie dus dat het doorgeven van uitslagen hoe dan ook onsportiviteit in de hand werkt, en de uitslagen beïnvloed.

Ben ook wel eens “te grazen genomen” . Herinner me nog goed, dat ik, in totaal gewonnen stelling, vergat mijn klok in te drukken. Mijn tegenstander bleef “geconcentreerd” naar het bord kijken en claimde, toen mij vlag viel, metéén de winst. Balen maar soit, spelregels, had ik mijn klok maar in moeten drukken. Voor de goede orde: Dit was een externe partij en er stond iets op het spel. Lesje geleerd. Ik zal de volgende keer, als ik de kans krijg, bij elke mogelijkheid de winst claimen. Handy van tegenstander gaat af? Winst voor mij, tenzij van te voren anders overeen gekomen. Mijn handy heb ik immers wel uitgezet. Maar in het bovenstaande verhaal is er sprake van liegen, belazeren en/of bezeiken. Dat is niet goed te praten, zeg dan niets! Tactische opstellingen? Moeilijk thema, niks mis mee volgens de reglementen. Als voetbaltrainer mag ik ik toch ook mijn (geregistreerde) keeper als midvoor opstellen? Verander dan de spelregels. It’s Friday night, proost !

En zo denk je een gezellig middagje te gaan schaken... Helaas wordt eerlijkheid dus zo bestraft en liegen beloond; de omgekeerde wereld volgens mij. Wat kunnen wij voor wijze les hieruit trekken: geen contact leggen met tegenstanders op het moment dat het team nog niet klaar is. Natuurlijk wil je als team winnen, maar niet ten koste van alles: fatsoensnormen moet je altijd handhaven. Op het moment dat je tegen een ander team speelt, is ook alleen dat team tijdelijk van belang. Natuurlijk ben je benieuwd wat andere teams doen op het moment dat je bezig bent met je kampioensstrijd, maar de communicatie met andere teams moet je op zo'n moment mijns inziens gewoon niet toelaten.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code