Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

De Postertoren - Blerick 2: 2 - 4

Zondag 26 oktober speelde Blerick 2 hun eerste wedstrijd van de LiSB competitie tegen De Postertoren in Herkenbosch. Er was één partij vooruit gespeeld en deze was door Paul van der Wouw gewonnen, zodat we met 1-0 voorsprong aan de wedstrijd begonnen.

 

Om 13.00 uur zaten de twee teams tegenover elkaar in een zaaltje van café De Sjmeed in Herkenbosch. Heerlijk weer, waar we weinig van konden genieten aangezien we binnen zaten, maar we hadden er zin in. 

Niet veel later was de partij tussen Simon Plukkel en Ad Hermus op bord 3 al gespeeld en stonden we 2-0 voor. Een totaal verkeerde behandeling van de opening resulteerde in de volgende eindstelling: 
simon.gif

De laatste zet is de 13e zet van wit. Opgave voor de liefhebber: Wat zijn deze 13 zetten? 

Het voordeel van zo'n snelle winst is dat je tijd hebt om de overige partijen te bekijken. Hans op 1 en Mari op 2 staan beide goed en Willem op 4 en Niek op 5 waren nog onduidelijk. 
20141026_135719.jpg
De volgende die de felicitaties van zijn tegenstander kreeg was Mari, zodat de stand 3-0 was. 

Thieu van Pol speelde met wit tegen Mari Jacobs. Mari speelde solide, rustig, ziet een zwakke pion bij de tegenstander en het plan is geboren. Zet voor zet kwam Mari beter te staan, zodat de tegenstander maar voor een kwaliteitsoffer ging plus een aantal pionnen om te kijken of hij het tij nog kon keren.
Mari's mooiste zet was Lf3 waarmee hij de gehele witte stelling verlamde. Thieu probeerde nog met zijn pionnen meerderheid iets te forceren, maar Mari speelde dit rustig uit.  
20141026_145811.jpg
Bij het wachten aan de bar komt Willem naar mij toe. Zijn tegenstander had remise aangeboden. Bij het binnenkomen van het zaaltje bleek dat alle drie de spelers van Postertoren remise hadden aangeboden. 

Willem speelde met zwart tegen Hans Peulen die met c4 opende. Willem had, om wit's pionnenstructuur te verzwakken, zijn zwarte loper geruild tegen het paard op c3. Vervolgens kon hij ook de witte loper afruilen die gefianchetteerd was op de koningsvleugel. Hierdoor kreeg hij een duurzaam voordeel, omdat Hans werd opgezadeld met pionnen op dezelfde kleur als zijn slechte loper. Helaas sloeg de koningsaanval niet door, omdat wit zich goed verdedigde. Na 33 zetten stond zwart nog steeds iets beter, maar door het accepteren van het remise aanbod was de winst van het team binnen. 

Op bord 5 speelde Niek Sijbers met wit tegen Peter Jongen. Niek viel in voor Frank en dit was zijn eerste externe partij. Op een bepaalt moment toen ik bij hem keek verloor hij net de kwaliteit, maar Niek bleef gefocust. 
Het was een krankzinnige partij om te aanschouwen. Op een gegeven moment stond zwart een handje pionnen voor, maar er stond van alles gepent, dubbele aanvallen, enz. Niek offerde op g6 met al zijn stukken om zo eeuwig schaak over te houden. Helaas werkte Peter hier niet aan mee, maar met nog maar weinig tijd op de klok bood hij na 33 zetten toch maar remise aan, welke Niek accepteerde. 
Goed resultaat en goede invalbeurt! 

Hans Janssen op bord 1 speelde tegen Frank Clevers, die dus ook remise had aangeboden, maar door Hans afgeslagen. Hans stond veel beter en de teamwinst was toch al binnen. 
De opening was van beide kanten slordig en niet goed. Na wat gespring met Hans zijn springers werd zijn tegenstander, onze voorzitter van de bond wat nerveus en maakte hij een grove fout. Hij gaf zo maar een centrumpion op e5 weg. Kip in het bakkie toch, maar wiens bakkie. Dat werd snel duidelijk. Dit was ongeveer de stelling dat remise werd aangeboden (Fritz geeft +4 voor wit):
hans.gif

Hans probeerde de partij te winnen mit Die Springers, maar de voorzitter van de bond ging er nog eens goed voor zitten en maakte hem een kopje kleiner. Hans verloor dus. 

Al met al een leuke schaakmiddag met een goed resultaat voor Blerick 2. Na een ieder de handen hebben geschud gingen we weer huiswaarts. 

Teamleider Blerick 2, Simon Plukkel


Foto's toegevoegd.

Mooi verslag! Ik heb wel een globaal idee van de opening bij stelling 2, maar ik heb nog geen idee hoe die zwarte g-pion van het bord is verdwenen. Dat suggereert inderdaad een compleet foute benadering van de opening. Wat verliezen in een stelling die +4 is betreft: mijn tegenstander van zondag kan daar vast over meepraten. Ook dat was maar 1 pionnetje verschil, met enorm positioneel overwicht voor hem. Maar met een blundertje was zijn voordeel weg, en met het volgende foutje stond ik zelf op +3 en deed mijn tegenstander een remise-aanbod, wat ik niet aannam. Een paar zetten later stond het +40 voor mij, en konden de stukken de doos in...

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code