Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

De Juiste Z 2 - Blerick 2 (deel 2)

De Juiste Z 2 - Blerick 2 Zondag 10 januari, onze eerste wedstrijd in het nieuwe jaar mochten we tegen De Juiste Z-2 in Noorbeek. Een van de mede koplopers en we hadden er zin in.

Helaas hadden ze een "tactische" opstelling, ik noem het zelf "spelbederf". Waarom worden de spelers niet gewoon op rating gerangschikt? Wat is de lol om een een speler met rating van boven de 2000 op bord 4 te zetten? Hun opstelling was 1949 - 1597 - 1699 - 2021 - 1830 - 1543 - 1347 - 862.

Bord 4 en bord 5 horen daar niet te zitten. Ik kan onze eerste bordspeler ook op bord 8 zetten, maar dan heeft onze speler geen leuke middag en de tegenstander ook niet.
Dit soort opstellingen haalt het plezier uit het schaken. Echt jammer.

Bord 1: José Alonso - Rene Snoeck: 1/2-1/2
José speelde een evenwichtige wedstrijd. Speldenprikjes over en weer, maar nergens werd het evenwicht verstoord. Op het eind werd bij eeuwig schaak de handen geschud en remise overeen gekomen.

IMG_0499.JPG

Bord 2: Mick Godding - Hans Janssen: 0-1
Hans haalde zijn eerste externe overwinning binnen en deze is dan ook van harte gegund. Als je op een van de hoogste borden speelt, dan krijg je ook iedere keer de sterkste spelers.
Hans heeft zijn partij al op de site geplaatst en is hier te lezen.

Bord 3: Mari Jacobs - Jules Daemen: 0-1
Mari heeft het volgende over zijn partij te zeggen:

"Als je de partij mbv van een schaakprogramma analyseert dan wordt er regelmatig aan beide zijden de sterkste zet gemist. Tot aan de 25 zet had ik licht voordeel en als ik toen op Lf5 met Le4 had geantwoord was er niet veel aan de hand geweest en had ik nog steeds enig voordeel. Om dit te winnen was echter niet makkelijk. Ik deed helaas een aantal zwakke zetten achter elkaar en kwam een stuk achter. Nog een tijdje doorgeschaakt maar het was een hopeloze zaak. Mijn tegenstander wikkelde het goed af. Het probleem was dat ik te veel zat te wachten op een fout van hem en zelf niet echt een goed speelplan had. Jammer, maar toch weer een mooie dag gehad. De volgende keer dat ik naar Noorbeek ga laat ik de paarden op stal en neem de fiets. Prachtige omgeving".

Bord 4: Eric Brouwers - Simon Plukkel: 1-0
Ik speelde tegen een 2000+ speler en met zelf 400 rating punten minder valt er weinig leuks over de partij te vertellen. Eric deed zijn zetten en ik werd vakkundig van het bord geschoven. Geen schijn van kans, maar dat had ik vorige week tegen Carlson ook al niet :)

IMG_0497.JPG

Bord 5: Paul van der Wouw - Peter Mergelsberg: 0-1
Paul mocht dus tegen een 1830 speler aantreden. Een verschil van 300 elopunten, maar Paul speelde een puike pot. Helaas maakte hij in een compleet gewonnen stelling een blunder.

Bord 6: Joop Dekens - Frank van Overbeek: 1/2-1/2 

Het kan verkeren……

Gelijk na afloop van onze partij van de bovengenoemde ronde in de externe competitie, gaf Joop mij te kennen dat één van z’n voornemens voor dit jaar was om ‘aanvallender schaak’ te spelen. Het offer zal dan ook minder geschuwd worden en zijn eerste slachtoffer moest dan degene worden die tegen hem moest spelen in de externe competitie. Helaas hij had met één ding geen rekening gehouden, namelijk…… Uitgerekend deze dag moest hij tegen iemand die ook snel aanvalt en ook zeker het offer niet schuwt. Je weet nu zeker wel, wie hier wordt bedoeld.

Joop is een zeer aimabele man, waarmee ik - na onze partij - nog heel prettig mee geanalyseerd en gepraat heb. Maar terug naar onze partij, want hier kreeg hij op de 16e zet van zwart een heftige schok te verduren. Wat er toen gebeurde, daar had hij ff geen rekening mee gehouden.

In de volgende stelling is zwart een beetje te enthousiast met z’n pionnen naar voren gegaan en ik ben bang dat als Nimzowitsch dit zou zien, hij zich in z’n graf zal omdraaien. Maar, ik moet wel zeggen dat er een plan achter zat, wat zo meteen wel duidelijk wordt.

Ja, ja, wat was ook alweer de lijfspreuk van den Amsterdamse dichter G.A. Brederoo (1585-1618)? (zie boven).

Bedankt voor de aandacht maar weer en met vriendelijk schaakgroet, Frank

Bord 7: Niek Sijbers - Emel Beciri: 1/2-1/2
De analyse van Niek is in de partij verwerkt. 

Bord 8: Tom Koolen - Hans Peters: 1/2-1/2

IMG_0498.JPG


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code