Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

BSV nieuwe koploper 1ste klasse B!

Het eerste team van de BSV heeft gisteren een fraaie zege geboekt op Hoensbroek ME. In Blerick werd het 4½-3½ voor de BSV.

Vanaf kwart over 12 kwamen de leden van het eerste team een voor een binnendruppelen. Sommigen genoten van een lekker broodje, ik maakte me vooral druk om de opstelling. Na enig wisselen was ik eruit. Ik moet nu al vooral mijn waardering uitspreken voor Sjef die wederom genoegen nam met zwart waardoor John met wit kon spelen.

Dit pakte al snel zeer goed uit. Ze waren namelijk ook beiden als eerste klaar. John, nog herstellende van een zwaar feest waarvan hij enkele uren eerder thuis was gekomen, was als eerste klaar. De tegenstander moest na 16 zetten opgeven vanwege een ingesloten dame. Dit kon daarna, hoe toepasselijk ook, gevierd worden met een pilsje.

Sjef stond voor mijn gevoel de hele partij iets minder. Zelf had hij er echter een zeer goed gevoel over en dat bleek terecht. Plotsklaps hoorde ik achter mij zijn tegenstander opgeven. De druk op de koningsvleugel was hem te machtig geworden. We stonden 2-0 voor en op dat moment zagen er ook een aantal partijen erg goed uit voor ons. Roland en ik stonden beter en Marina en Paul stonden toch zeker nog gelijkwaardig.

De partij van Hans Houdini Janssen was weer een zeer fraaie. Deze keer waren zijn offers echter iets te enthousiast. Zijn tegenstander maakte ook indruk met zijn sterke spel en later ook met de analyses van enkele partijen. Hij kwam op een eindspel uit met een kwaliteit minder en dit werd solide afgemaakt. Ook de partij van Axel was niet veel later afgelopen. Hij hield zijn torens deze keer op het bord maar kwam helaas toch te kort op het eind.

De volgende die klaar was was ik. Mijn partij heb ik nog niet geanalyseerd maar er zijn een aantal momenten geweest dat het voordeel gekanteld is. Ik kwam sterk uit de opening, ging voor kwaliteitswinst, dat lukte maar ik stond zo inactief dat het voor mijn gevoel eigenlijk helemaal niet goed was. Ik denk dat Fritz hier wel enkele winnende varianten voor zwart kan vinden. Later won ik echter nog een stuk maar zelfs toen bleef het tricky. Nadat er echter genoeg was afgeruild moest mijn tegenstander zich toch gewonnen geven.

Paul van der Wouw speelde zeer sterk en haalde het volgende punt binnen waardoor een gelijkspel al minimaal was bereikt. Hij kwam knap een kwaliteit voor en zette daarna zijn stukken actief neer. Vervolgens kwam de tegenstander was ook nog eens in tijdnood. Tussenstand: 4-2.

Er was nog een half punt nodig voor de winst en daar hadden we wel een goed gevoel over. Roland en Marina waren nog bezig en stonden beide in een gelijkwaardige stelling, Roland stond wellicht nog zelfs iets beter. Wij stonden in het café gezellig te praten met de gasten uit Hoensbroek en Marina kwam opgetogen vertellen dat ze minimaal een remise zou gaan halen. Dit bleek echter niet helemaal waar. Enkele zetten later stond ze mat! Een pluim aan de tegenstander die dit zeer bekwaam had afgemaakt. Al met al wel een zeer mooie partij en de moeite waard om nog eens te bekijken.

Het was nu 4-3 maar er was geen paniek. Roland had ondertussen een aantal stukken afgeruild en de stelling zo vereenvoudigd dat hij de partij eigenlijk al niet meer kon verliezen. De tegenstander zag dit ook en ze kwamen samen een remise overeen.

Al met al een zeer spannende en gezellig middag met de vriendelijke schakers uit Hoensbroek. En niet onbelangrijk, we staan nu eerste! Wanneer we nu in de laatste 2 ronden meer bordpunten halen dan Hoensbroek is het kampioenschap een feit!


Inderdaad, gezien het programma zouden we een klein voordeel op Hoensbroek moeten hebben maar gemakkelijk zal het niet worden. Qua bordpunten ontloopt het zich niet veel in deze klasse en van onderschatting kan dus ook zeer zeker geen sprake zijn!

Nu moeten we alles op alles zetten en ook de laatste 2 rondes met zo`n groot mogelijke cijfers zien te winnen. Dus meld je niet al te makkelijk af. Sjef Senden

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code