Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

BSV 1 richt zich op tegen de Drie Torens

Na een seizoen vol bizarre wendingen en verrassende uitslagen bevond het eerste team zich na 6 ronden op een degradatieplaats in klasse 3H. Zo stond er niet voor het eerst een wedstrijd op het programma die gewonnen moest worden.

Voor ronde 7 werd er voor de tweede maal afgereisd naar Tilburg. Ditmaal niet voor een bezoek aan de Stukkenjagers, maar voor een wedstrijd tegen 'De Drie Torens' spelende in de leuke kroeg 'Cafe Theseus'. Het werd een middag waarvan je als teamleider had gehoopt dat je er meer had gehad dit seizoen. Vanaf het begin zag het er al goed uit en was het al snel duidelijk dat we een overwinning ditmaal niet in gevaar zou komen. Het werd maar liefst ½-7½ voor Blerick 1 en daarmee werden erg goede zaken gedaan voor de stand in de groep. Hieronder een verslag van de partijen op chronologische volgorde:

Wilbert Kocken (2099) - Marcel Harff (2376) 0-1
Zoals vaker dit seizoen was het onze 'aanvoerder' Marcel die als eerste klaar was. Ditmaal verliep de partij niet eens zo soepel. Lange tijd leek er weinig aan de hand voor wit en kon Marcel niet bogen op een voordeel. Enkele zetten in het middenspel ging het echter toch mis. Na enkele onnauwkeurigheden werd er een toren ingesloten door Marcel en moest wit verder met een kwaliteit achterstand. Er werd door wit nog een stuk geofferd voor een doorbraak op de koningsvleugel, maar deze werd soepel gepareerd door Marcel waarna de eerste zege voor de BSV een feit was.

Arnoud Jansen (1964) - Eugen Heinert (2171) ½-½
Niet alles verliep soepel in het begin voor de BSV. Eugen speelde geconcentreerd, maar zag dat desondanks dat hij na een zet of 10 dermate slecht stond dat hij alle zeilen bij moest gaan zetten om nog tot een resultaat te komen. Hij speelde hierna echter erg nauwkeurig en zijn tegenstander ging ook steeds meer tijd verbruiken. De winst werd gelukkig voor Eugen niet gevonden al was deze ook zeker niet heel eenvoudig. Het voordeel vervlakte en even later werd remise overeengekomen. Het is altjd goed wanneer je je slechte partijen niet verliest.

Dirk Bergmans (2079) - Jaap Weel (1862) 1-0
Hierna was ik de volgende die klaar was. Ik speelde een rustige opening en speelde continu op een klein plusje. Hoewel het voordeel niet veel was, was de stelling wel een stuk eenvoudiger te spelen voor wit hetgeen zich ook uitbetaalde in een groot tijdvoordeel. Dit was ook hetgene wat mijn tegenstander uiteindelijk nekte. Zijn stelling was ondertussen al verslechterd, maar in een poging tegenspel te creeeren gaf hij pardoes een pion af. Hierna was het sowieso een verloren stelling voor zwart, maar even later ging hij zelfs door zijn tijd.

Thomas Krause (2140) - Huub Leemans (2025) 1-0
Het is na 2 partijen al duidelijk dat Thomas een gigantische aanwinst is voor het eerste team. Hij speelde een ongelooflijk strakke pot en hij zette zijn tegenstander vanaf het begin gigantisch onder druk door lang te rokeren en de pionnen op de koningsvleugel allemaal richting de korte rokade van zwart te stuwen. Uiteindelijk bezweek deze dan ook onder de druk en kon Thomas zijn 2de punt in evenveel wedstrijden voor de BSV noteren.

Berry Brand (1828) - Gordon Fowler (2066) 0-1
Met de bovenstaande uitslagen hadden we nog 1 punt nodig om de teamwinst definitief binnen te halen. Het deed me goed om te zien dat dit door mijn goede schaakvriend Gordon werd binnengehaald. Ondanks dat ik op het bord langs hem speelde heb ik gek genoeg niet de details van de partij goed meegekregen. Het was een redelijk rommelige partij waarbij Gordon in het middenspel een stuk wist te winnen. Hierna was het echter nog niet eenvoudig en waren nog wel enkele nauwkeurige zetten vereist. Deze voortzettingen vond Gordon gelukkig allemaal en behaalde het verlossende punt binnen. Geen billenknijpen voor de teamleider deze middag dus. Er waren nu nog 3 potten bezig en op geen van de borden stonden we slechter.

Bert-Jan Panjoel (1972) - Jürgen Kaufeld (2293) 0-1
Wat geniet ik toch altijd van het spel van Jürgen. Af en toe lijkt hij niet te beseffen hoe goed hij is en de meest wonderbaarlijke zetten zijn voor hem pure logica. Ditmaal won hij een pion in een goede stelling. Dan weet je als zwartspeler dat het heel lastig gaat worden. Er werd nog een kamikaze aanval in gang gezet door wit, maar ook dit bracht Jürgen niet van zijn stuk. Hij pareerde de aanval met ogenschijnlijk gemak en tikte zo zijn volgende punt binnen.

Heiko Kesseler (2065) - Ad Feelders (1992) 1-0
Allereerst een groot compliment voor Heiko! Hij was overduidelijk erg ziek en verscheen met een lading paracetamol en een kop thee achter het bord. Zijn schaken leek er echter niet onder te lijden. Hij kwam erg goed uit de opening en ik meen in het middenspel enkele winnende voortzettingen te hebben gezien. Er werd een ander pad bewandeld en er kwam zowaar een minder eindspel voor hem op het bord met een slechte loper tegen een beter paard. Heiko wist echter een pion te winnen waarna er voor zwart geen houden meer aan was. De volgende overwinning voor de onzen was een feit!

Dennis Liedmann (2009) - Joost van den Bighelaar (2013) 1-0
Dennis toonde andermaal aan na een moeizaam begin bij de BSV inmiddels in supervorm te zijn. Ondanks dat hij als laatste klaar was, was dit misschien wel de meest indrukwekkende partij. De tegenstander werd met de rug tegen de muur gezet en kon eigenlijk alleen maar lijdzaam toezien hoe wit zijn stelling beetje bij beetje verbeterde. Complimenten voor Joost die bleef knokken, maar uiteindelijk moest hij toch de handdoek in de ring gooien en zijn meerdere erkennen.

Hiermee was de ½-7½ eindstand een feit en kwam deze middag dan eindelijk alles bij elkaar. In deze klasse is alles mogelijk en voor deze ronde mochten we zelfs nog een beetje hopen om alsnog mee te gaan doen om de bovenste plek. Na de de zege van Pionneke op Voerendaal kunnen we dit echter uit hoofd zetten en bewaren we deze ambities voor de volgend seizoen.

Zie hieronder de stand:


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code