Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

BSV 1 - Leudal 1: 1-7

Ja u leest het goed, het is geen typefout.....

Afgelopen zondag 24 februari werd de 5de ronde van de LISB competitie verspeeld. Tegenstander was ditmaal Leudal, een tegenstander waar we op een goede dag wel kans tegen zouden moeten maken. Het verliep echter stukken minder dan gehoopt. En op veel borden hadden we na verloop van tijd ook letterlijk minder stukken dan gehoopt....


Het begon allemaal erg gezellig in onze prachtige accomondatie 't Raodhoes. Na het nuttigen van enkele lekkere broodjes gingen vol goede moed aan de slag. Maar na het eerste uur spelen had ik al in de gaten dat het erg lastig ging worden.

Fyra Maarten trof in Arthur Hendrickx een nog snellere TGV. Het verbaasde dan ook niet dat deze partij het eerste was afgelopen. Maarten had wit maar verloor al snel het initiatief en later ook de partij. Eindstanden op de klok waren respectievelijk 1:38 en 2:03 en de tussenstand was op 0-1 gezet.

Edwin is de beroerdste ook niet en gaf zijn tegenstander snel hierna een stuk cadeau. Gezien zijn bijnaam 'Houdini Edje' maakte ik me echter geen moment zorgen en nam ik vanzelfsprekend aan dat dit bij het plan hoorde. Groot was de schok ook toen bleek dat dit toch niet met voorbedachte rade was en hij moest opgeven.

Alweer niet veel later moest ook Hans capituleren. Een van onze sterkhouders in het team verwisselde 2 zetten. Daardoor verschoof helaas ook verdeel van Hans naar zijn tegenstander. Even leek hij nog met een mooie truc de dame te hebben ingesloten maar enkele schaakjes verhinderden deze plannen en zo stonden we binnen de korste keren al 3-0 achter!

De perspectieven waren ook al niet al te best over verscheidene borden. Niek stond minder, Marina potremise, ik had maximaal een 'fighting position' en alleen bij Roland en vooral bij Bill had ik nog het gevoel dat er een vol punt in zat

Dat we niet gingen winnen was rond een uur of 3 al duidelijk toen Niek moest opgeven tegen een uitstekend spelende Rene Snoeck. Hoewel Niek toch een aardige kennis heeft van openingen bleek Rene de '4-pawns attack' in het Konings-Indisch net iets beter te beheersen. Niek knokte voor wat hij waard was maar er was geen uitweg meer tegen de overmacht van activiteit van de witte stukken.

Hierna was ik het volgende slachtoffer van de dadendrang van Leudal. Ik speelde tegen de zeer sympathieke Geert Gabriels. We kwamen in een prachtige variant van de Caro Kann. Ik kwam onder grote druk te staan maar leek het te kunnen houden en tijd begon voor mijn tegenstander langzamerhand ook een factor te worden. Juist toen ik leek te kunnen ontsnappen maakte ik echter de beslissende fout en kon ook ik de stukken in de doos doen. Hiermee was, voor zover nog niet duidelijk, de winst voor Leudal een feit.

Hierna ben ik even een biertje gaan drinken en de partij gaan analyseren met mijn tegenstander in de wetenschap dat Roland en Bill goed stonden en dat de stelling van Marina erg remise-achtige vormen had aangenomen. Groot was ook mijn verbazing toen Roland niet veel later langs ons stond in de lobby. Ook hij deelde in de algehele malaise van het team en had in de overgang van het middenspel naar het eindspel een stuk verloren.

We stonden ondertussen 0-6 achter! Vol ongeloof ging ik maar weer eens kijken naar de borden van Bill en Marina. Er was wel sprake van enige opluchting toen bleek dat Marina uiteindelijk 2 pionnen voor was gekomen en haar partij ging winnen. Gelukkig bleef een gekke remisevariant met een dolle toren Marina en het team nog bespaard en was de eer gered.

Alleen Bill was nog bezig en het was ergens ook mis gegaan in zijn stelling. Na de opening stond hij nog ijzersterk en leek het een kwestie van tijd voordat dat uitgedrukt ging worden in materieel voordeel en uiteindelijke winst. Maar zelfs onze gedeelde topscorer van het team ging in de fout en moest zich dus uiteindelijk gewonnen geven.

Alleen Marina heeft haar partij dus gewonnen. Op zoek gaande naar een verklaring is het wel heel opvallend dat alleen juist zij geen broodjes heeft gegeven vooraf in 't Raodhoes. Gelukkig spelen we alleen nog uit in Venlo 10 maart en tegen 't Pionneke op de eindronde in Helden dus zal het broodjesvirus ons niet meer vellen dit seizoen!

Concluderend was dit wel ons minste optreden dit seizoen. We hebben wel eerder met ruime cijfers verloren maar toen lagen er toch altijd kansen zoals bijvoorbeeld tegen DJZ. Gelukkig waren de andere uitslagen wel in ons voordeel en hebben we handhaving nog altijd in eigen hand. De partij en in de slotronde tegen 't Pionneke zal hierbij echter wel doorslaggevend zijn!
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code