Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Blerick 2 - Venlo 3 (deel 1)

Blerick 2 mocht dit jaar een stapje hoger spelen in de 1ste klasse en we gingen meteen goed van start. Venlo 3 werd met 5-3 verslagen. Frank van Overbeek haalde een mooie overwinning binnen en dit is zijn verslag:

Een kleine ode aan mijn grote schaakheld Michael Tal

Vandaag – 19/10/2015 – ben ik 58 jaar geworden en mag ik terugkijken op een bijna 40-jarige schaakcarrière. Ja,ik hoor ’t je al zeggen: WAT!, 40 jaar schaken en nog zo zitten te prutsen…………

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de eerste 10 jaar heel fanatiek was met schaken, maar toen ik ging trouwen (volgens mij krijgen nu sommigen een Aha-erlebnis) en kinderen werden geboren en ook nog in een carrière zat, werd er niet meer geschaakt dan op de club-avond en daar word je niet veel beter van. Integendeel.

Maar na enige heftige levenservaringen en de verhuizing (enkele jaren geleden) naar Arcen, heb ik mij voorgenomen om weer serieus te gaan schaken. Dit was een goede beslissing en nu komt het ….., ‘De Grote Voorzienigheid’ heeft ervoor gezorgd dat ik voor een paar maanden geleden in het rijke bezit ben gekomen van een boek over Michael Tal.

Het was of er een nieuwe schaakwereld voor mij open ging, vanwege de ideeën die hij over het schaken had. Zijn schaakstijl spreekt mij zeer aan. Voor degenen die het niet weten, maar Michael Tal was een schaakgenie die in de 60-er jaren van de vorige eeuw even wereldkampioen is geweest. Kenmerkend voor zijn spel was dat hij zich in dubieuze stellingen inliet en veelal offerde. Pas op, dit wil niet zeggen dat hij zo maar wat deed. Hij wist donders goed wat hij deed. Zelfs Bobby Fischer (vooral in snelschaken) was bevreesd voor Tal. En je mag van mij gerust weten dat Bobby voor de rest van zijn leven nergens bang voor was.

Grote schaakmeesters als LajosPortisch en BentLarssen werden in matches zo vreselijke geveegd door het geweld wat Tal op het schaakbord toverde, dat het verhaal gaat dat zij maanden lang geen schaakstuk meer durfden aan te raken. Zij hadden het gevoel dat ze werden betoverd. Want dat was zijn naam: de tovenaar van Riga (geboorteplaats van Tal). Zo ben ik ook in het bezit van een snelschaakpartij van Tal tegen TigranPetrosja (ook een wereldkampioen en eigenlijk, schier onverslaanbaar) waarin de laatste zo ontzettend mooi mat wordt gezet, dat je je eigen ogen gewoon niet geloofd.

Helaas is Michael Tal ons een 20 jaar geleden ontvallen na een leven van nog geen 60 jaar, waarin hij kampte met veel gezondheidsproblemen. Dat is ook de reden dat hij maar 1 jaar wereldkampioen is geweest.

Een paar weken voor zijn overleden (Tal was ondertussen ongeneselijk ziek geworden) heeft hij zich nog een keer ingeschreven voor het beroemde jaarlijkse snelschaaktoernooi in Moskou in de tijd dat Garry Kasparov heer en meester was in de schaakwereld. Tal kon geen echte potten meer breken en Kasparov won het toernooi met grote overmacht. Enkel, erwas een klein smetje op deze fantastische toernooioverwinning van Garry. Er was één partij en die heeft hij verloren en jij mag raden tegen wie. Toen Tal namelijk hoorde dat hij in een bepaalde ronde tegen de huidige wereldkampioen moest, schraapte hij zichzelf nog éénmaal bij elkaar en liet hij zijn kenmerkende schaakstijl zien. Hij gooide zoveel zand in de schaakmachine van Kasparov dat deze door tijdoverschrijding verloor. Een maand later overleed Michael Tal….

Dus beste schaakclubgenoten: Gij zijt gewaarschuwd !! (ha, ha, ha……)

Nu ben ik natuurlijk geen Tal, maar durf wel te schrijven dat ik gisteren een partij gespeeld die Tal zou doen hebben glimlachen. 

Bedankt voor het lezen en met vriendelijke schaakgroet,

Frank


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code