Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Blerick 2 - Horst (deel 2)

Zondag 14 februari was Horst onze tegenstander en daar hadden wij nog een appeltje mee te schillen. Wij speelden vorig jaar voor het kampioenschap en Horst kaapte in de laatste wedstrijd de titel voor onze neus weg. We waren gewaarschuwd en strijdlustig.

Bord 1: Theo Nabben - Hans Janssen: 1/2-1/2
Hans zijn partij is hier te lezen

IMG_1001.JPG

Bord 2: Mari Jacobs - Herm Clevis: 1-0
Mari: "Ik speelde met de witte stukken tegen Herm Clevis. In een Siciliaanse opening waren de eerste 11 zetten volgens de theorie, met Le6 op zet 12 week Herm voor het eerste af en kon ik hem met a4 een aantal zetten behoorlijk onder druk zetten. Na b4 op zet 16 gaf ik al het opgebouwde voordeel weer weg maar ik zag geen betere zet (Tc4 volgens de computer). Even later, na een afruil, stond Herm wat beter. Als hij Dd2 gespeeld had op de 24 zet was het voordeel nog groter geworden maar gelukkig speelde hij Lf6. Op de 28 zet speelde hij Lh4. Ziet er optisch mooi uit met alle dreigingen op pion f2 maar met Pf5 kreeg ik groot voordeel. Dit was het kantelpunt in de wedstrijd, zeker nog niet gewonnen, maar Herm gaf aan dat hij het even niet meer zag. Het paard kon doordringen in de stelling van zwart en dit betekende na enkele min of meer logische zetten dat de partij gewonnen was. Een evenwichtige partij met beurtelings kansen op winst".

Bord 3: Rob Nabben - Frank van Overbeek: 1-0

Michelangelo, Tartakower en ‘the black hole’

Michelangelo heeft ooit eens gezegd: “Als ik een beeld maak, dan neem ik een stuk steen en hak alles zo weg dat mijn beeld hier vanzelf uitkomt”. Eigenlijk wilde hij hiermee zeggen dat het beeld wat hij van plan was te maken al in het stuk steen zat en hij alleen de rest er omheen moest weghakken. Tsja,…?, zo kan je ook een parallel trekken naar het schaken. De blunder zit al in de stelling, alleen je moet hem nog wel ff maken…………

Dit laatste gebeurde mij in de externe tegen Rob Nabben.

Nu heeft de vroegere schaakgrootmeester Tartakowerin zijn tijd eens iets ‘zinnigs’ gezegd over schaaktaktiek en -strategie. Hij zei namelijk ’t volgende; "de tacticus moet weten wat hij moet doen als er iets te doen is en de strateeg moet dat weten als er niets te doen is…."

Kijk, dit is nu eens interessante informatie waar je wat aan hebt, ha, ha,…

Maar in ieder geval weer bedankt voor de aandacht en met vriendelijke schaakgroet, Frank

IMG_1002.JPG

Bord 4: Paul van der Wouw - Guido Boots: 0-1

Bord 5: Edwin van den Homberg - Simon Plukkel: 0-1
Het was geen hoogstaande partij, maar wel een leuke gezellige pot met dito tegenstander.

 Bord 6: Reyn Cuppen - Louis Uitermark: 1-0
Aangezien José team 1 moest uithelpen, moesten voor het eerst dit seizoen op zoek naar een invaller. De keuze viel op Reyn en deze heeft hij dan meer dan waar gemaakt. Hij is geen enkele keer in gevaar geweest en heeft de volle punt binnen gehaald.

IMG_0863.JPG

Bord 7: Niek Sijbers - Ad Siebers: 1/2-1/2
Het was een evenwichtige partij. In de beginfase had wit een klein voordeel. Halverwege had ik echter een goede positie en had ik wel vertrouwen in een goede afloop. Tegen het einde van de partij verloor ik een pion en stond wit er weer beter voor. Op dat moment was er voor Horst geen teamwinst meer te behalen en werd er remise overeengekomen.

Bord 8: Hans Peters - Geert Haegens: 1-0

De zigzaggende dame


@Hans Peters: het mat na 2.Kd4 is vrij standaard in dit soort randpion tegen dame eindspelen. Dat is de manier om het nog te kunnen winnen als hij zijn pion al op de zevende rij heeft. (Het probleem ten opzichte van de normale methode van dame tegen pion is dan pat, met de koning op h1 en de pion op h2, en de dame ergens op de g-lijn.) Maar met deze reeks schaakjes maak je het jezelf in ieder geval wel een stuk makkelijker.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code