Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

61e Persoonlijk Jeugd Kampioenschap van Limburg

pion_sm.png

Zondag 5 januari 2020 gingen 10 van onze kinderen naar Tegelen en ze hadden er zin in, want deze keer mochten er geen Duitsers mee doen. Die zijn namelijk veel te goed. 
Wij zijn inmiddels hofleverancier voor categorie D met zes spelers. Dan nog twee bij de E en tenslotte 1x bij de G en de H.
Ik was zelf de groepsleider van categorie G/H en ja hoor de herdertjesmat (zoals Milan deze noemt) was weer aanwezig zondagmiddag. Het nadeel van groepsleider is dat je weinig tijd hebt om bij de andere kinderen te kijken en foto's te nemen, maar het was geslaagde dag. 

De dag begon al leuk. Ik zit in de groepsapp van de oudere kinderen en ik waarschuwde ze met: "Als jullie met de fiets gaan, dan de fiets goed op slot zetten". Na een aantal minuten kreeg ik het volgende bericht in de app: 
"Er doen toch geen Duitsers mee?". Deze vraag stond los van mijn appje maar na dit bericht, kon mijn dag niet meer stuk. 

Bij de Glazenap in Tegelen aangekomen druppelde de eerste kinderen binnen en van de Blerickse jeugdtrainers waren ook Axel en Loek van de partij. Het is een gezellige groep die onderling goed met elkaar kunnen opschieten en dit geldt ook voor de ouders. Tussen de partijen vind je de kinderen dan ook met hun telefoon aan het stroom gezamenlijk spelletjes spelen.

IMG_6466.jpg

Jamee was vandaag gefocust, want ze wist dat er een prijs te winnen was voor het beste meisje. Ook Vigo en Jules gingen ervoor, maar zoals altijd doet Jelmar ook weer mee, dus 1 beker is er dan al vergeven. 

Over de resultaten ben ik meer dan tevreden. 

In categorie D werd Jamee inderdaad het beste meisje en daar heeft ze dan ook echt voor geknokt. Toen later bleek dat ieder meisje een beker kreeg, zei ze: "Heb ik daar nu mijn best voor gedaan". 
Jamee haalde 5 punten net als Jules en Vigo en eindigden gezamenlijk op de 5de plaatst. Met 4 punten eindigen Jase, Milan en Ties. Ook een goed resultaat. 
Ik had van tevoren Milan nog even apart genomen en gezegd dat ik geen herdersmat wil zien, dat hij beter zijn tijd moet gebruiken en kijken wat de tegenstander dreigt en of zijn stukken veilig staan. Hij heeft dit goed in zijn oren geknoopt, want zijn 4 punten is een veel beter resultaat dan de vorige toernooien. 

In categorie E speelde Filip en Siem. Hier heb ik weinig van mee gekregen helaas, behalve 1 partij tussen Fleur en Filip. In Stein hadden zij ook al tegen elkaar gespeeld en had Filip verloren. Nu was het Filip die met iedere zet met de dame een stuk van Fleur kon pakken en het bord werd leger en leger. Toen had Filip een koning, zestal pionnen en een toren en Fleur alleen een koning en Filip bleef maar schaak zetten met alleen de toren en Fleur peuzelde de ene pion naar de andere. Ik kon niet blijven en ben weggegaan. Later hoorde ik dat Filip toch nog met een pion was gaan lopen en een dame heeft gehaald met aan het einde pat tot gevolgd. De volgende keer ga je winnen. 

IMG_6472.jpg
Fleur en Filip in actie

In categorie G speelde Tim, maar deze categorie was samengevoegd met categorie H, waar Julian speelde. Zoals ik al had vermeld was ik de groepsleider dus dit kon ik aardig volgen. 
Voor aanvang had Julian al een beker, er moest alleen nog worden bepaald van welke kleur en hij heeft het zeer goed gedaan door de eerste plaats te halen en hij mag dus in juni meedoen in Maastricht. Super!
Tim, die vorig jaar eerste was geworden als enige deelnemer, heeft er dit jaar echt voor moeten spelen en dat heeft hij goed gedaan. Hij is in een groep van 9 spelers derde geworden en dat is een mooi resultaat. 

De kinderen in deze groep zijn zo eerlijk als ze maar kunnen zijn en daar geniet ik dan ook van. 

Voorval 1: Julian moest spelen tegen iemand die heel veel verdriet had, omdat hij alweer had verloren en ik had deze tegenstander eindelijk weer achter het bord gekregen voor zijn volgende partij en de tranen waren gedroogd. Julian won de partij en zei: "Ik dacht dat jij goed was, maar ik heb gewoon van je gewonnen" en daar kwamen de waterlanders weer. 

Voorval 2: Wederom Julian die tegen Bas mocht spelen. Zij hadden elkaar die dag gevonden en hadden veel lol samen. Nu mochten ze tegen elkaar en het was meer praatschaak dan schaken en op het einde was het een verzameling van onreglementaire zetten over en weer, maar ze kraaide het uit van plezier. Daar word ik nu gelukkig van. 

IMG_6487.jpg
Bas en Julian

Voorval 3: De laatste ronde en op bord 1 was een speler die er helemaal klaar mee was en wilde niet meer spelen. Hij liet zich ook niet omkopen met 50 cent, maar moest van mij wel spelen, want als je iets begint moet je het ook afmaken. Met veel tegenzin ging hij achter het bord zitten en deed hij een soort van weggeefschaak. Toen hij mat stond was hij nog steeds niet blij, maar hij was ervan af. Zijn tegenstander zei toen tegen hem: "Het maakt niet uit of je wint of verliest, als je maar plezier hebt. Had je plezier?" Op dat moment moest ik even mijn hoofd afwenden en mijn lachen proberen in te houden. 

Het was een geslaagd toernooi met een goede opkomst. Op naar de volgende.

Kies in de menubalk Foto's en in de lijst: 2020 PJKL Tegelen voor de foto's.

Op de LiSB site staat een verslag met de uitslagen en nog meer foto's.


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code