Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

10 vragen aan......... Dirk Bergmans

Dit is de eerste editie van de nieuwe rubriek '10 vragen aan' op de website van de BSV. Om de zoveel tijd zullen we een (oud)lid interviewen om zo eens wat meer te weten te komen over die persoon.

Om af te trappen hebben we onze voorzitter bereid gevonden zich doormidden te laten zagen.


IMG_1847.jpg


1. Wie is Dirk Bergmans? Stel jezelf eens voor.

Ik ben dus Dirk Bergmans, ik ben afgelopen jaar 30 geworden wat toch wel een grote mijlpaal is! Verder ben ik al ruim 4 jaar gelukkig getrouwd met Melissa en zijn we in totaal al bijna 11 jaar samen. Als echte BSV-er ben ik uiteraard in Blerick geboren, maar ik ben tegenwoordig woonachtig in Venlo waar we ongeveer 3 jaar geleden een nieuwbouwhuis hebben gekocht. Verder kent iedereen binnen de club me natuurlijk als voorzitter en aanspreekpunt voor vanalles en nog wat:-)

2. Heb je verder nog hobbies naast het schaken?

Schaken blijft mijn grootste hobby, maar zeker niet mijn enige. Zo houd ik erg van sporten. Ik doe veel aan hardlopen en daar doe ik dan nog een beetje krachttraining bij. Verder voetbal ik nog op de zondagmorgen bij Quick Boys in een zeer lage klasse waar ik erg veel plezier van heb. Ook houd ik erg van sport kijken op TV, waarbij ik een zeer groot supporter ben van Feyenoord. Regelmatig bezoek ik dan ook met vrienden in Rotterdam een wedstrijd in de Kuip. Verder houd ik ervan om met Melissa leuke dingen te ondernemen of met vrienden te gaan stappen.

3. Waar en van wie heb je leren schaken?

Mijn broer, die bijna 4 jaar ouder is, heeft me schaken geleerd toen ik ongeveer 5 jaar was. Toen ik in groep 4 zat op de basisschool ben ik bij de Blerickse Schaakvereniging gegaan en een jaar later ben ik ook op mijn school 't Ritjen gaan schaken waar ik onder meer lessen heb gehad van Ronald Traa. 

Ik moet zeggen dat ik gezegend ben met goede trainers die ik heb gehad in mijn tijd als leerling van de BSV-jeugdafdeling. Zo heb ik onder andere les gehad van Hans Jansen, Geert Hekking, Rob Brunia (als je geen goede zet weet doe iets MAFS!=Mobiliteit Activiteit Flexibilieit Samenwerking van de stukken), maar degene die me echt heeft leren schaken is toch wel Bert Jacobs. Nog steeds gebruik ik in mijn partijen vuistregels zoals 'de omdraairegel' die ik +/- 15 jaar geleden van Bert heb geleerd. Ook hamerde hij altijd op de activiteit van de stukken, iets waar ik nu zelf als jeugdtrainer nu ook altijd de nadruk op wil leggen.  

4. Als wat voor een schaker zou je jezelf omschrijven?

Als een schaker die vanuit een goede opening een (klein) plusje probeert te bemachtigen en dat met solide spel zonder gekke dingen verder probeert uit te bouwen. Graag zou ik een geweldig offensieve spelers zijn die de gekste zetten en de mooiste offers doet, maar ik zal pas offeren als het heel erg voor de hand ligt, al lijkt daar dit seizoen toch langzaam wat verandering in te komen.

5. Wat zijn je sterke en zwakke punten als schaker?

Mijn sterke punt is de veelzijdigheid in de opening, het positionele spel en het maken van de juiste keuzes daarbij. Verder maak ik zelden echte grove blunders wat natuurlijk een solide basis geeft om op verder te gaan. Verbeterpunten zijn er legio. Wat ik zo kan bedenken is de transitie naar het middenspel, het indelen van de partij qua tijd, doorspelen van gelijke stellingen, energie stoppen in het doorrekenen van combinaties, focus vasthouden en nog wel meer zaken. 

Sinds dit seizoen ben ik al begonnen meer partijen door te spelen waar ik normaal remise zou aannemen (lukt helaas niet altijd) en dat resulteert gelijk al in wat extra overwinningen en extra ervaring in eindspelen. Grootste verbeterpunt is om niet bang te zijn om te verliezen en vrij-uit te leren spelen. Gewoon genieten van het spelletje maar dat is simpeler gezegd dan gedaan!

6. Wat is je grootste schaakblunder ooit?

Een erg pijnlijke vraag:-) Dat is vrij duidelijk de externe wedstrijd tegen onze 'vrienden' van GESS in 2008 geweest. Hier moest ik na 7 zetten al opgeven door een standaard valletje....

Gelukkig wonnen we die dag nog wel sensationeel door onder andere mooie overwinningen van Axel Plate en Evert Cuppen.

7. Wat is je beste partij of beste prestatie met schaken tot dusver?

Poeh dat is nog lastig te zeggen. Mijn eerste partij bij Venlo in de interne competitie tegen Maarten Strijbos is me wel goed bijgebleven qua resultaat, maar dat is zeker niet de beste aangezien ik slechts remise wist te behalen in een gewonnen stelling. Dan houd ik het maar op het record-aantal clubkampioenschappen bij de BSV. Daar sta ik toch tussen mooie namen als Martijn Dambacher, Bert Jacobs. Wim Giesen en Felix van Gemen.

8. Hoeveel tijd ben je per week bezig met schaken?

Haha een erg gemene vraag, eigenlijk wil ik er niet over nadenken want het is veel teveel. Bijna elke dag wel een paar uur dus reken maar uit. Duidelijk besteed ik lang niet al die tijd efficiënt anders was ik allang veel beter geweest;-)

9. Wat zijn je ambities in de schaakwereld, wat zou je nog willen bereiken?

Ik zou nog een elo-rating van boven de 2000 willen halen. Ik denk een haalbare ambitie. De 1900 heb ik al bereikt en ik al mooie overwinningen geboekt op 2000+ spelers. Ondanks een daling vorig seizoen in mijn elo merk ik dat ik een betere schaker ben geworden. Het is nu tijd om te oogsten en tot nu toe is het seizoen veelbelovend begonnen met onder andere goede resultaten in de externe competitie voor Weert in de promotieklasse in Noord-Brabant tegen sterke spelers.

10. Welke vraag heb je nog gemist en wat zou je antwoord zijn?

Wie wordt er dit jaar clubkampioen? Ikzelf natuurlijk, ik zou geen echte schaker zijn als ik dat niet zou zeggen!;-) Sterke concurrentie verwacht ik daarbij traditioneel natuurlijk van Roland van Vliembergen. Verder ga ik niet iedereen opnoemen maar het is jammer dat Niek Philipsen zich voorlopig heeft teruggetrokken want dat leek me een zeer gevaarlijke outsider voor de titel.


Leuk artikel en goed initiatief!

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code